ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Župa Dabar proslavila svog zaštitnika “Sv.Mihovila”
Danas, 29. rujna o.g. u crkvi Sv. Mihovila Arhanđela u Dabru svečano je proslavljen zaštitnik ove župe. Služene su dvije sv.Mise, i to u 11 i 15,30 sati. Podnevnu misu predvodio je don Anđelko Kaćunko, župnik Kompolja i Brloga, a posijepodnevnu mons. Tomislav Šporčić, župnik otočki. Na sv. Misi su još koncelebrirali vlč. Ivica Miškulin, vlč. Mile Rajković i don Jure Ladišić.

Što se tiče broja vjernika na misama podjednako ih je bilo na prvoj i drugoj misi.U svojoj homilili don Anđelko se osvrnuo na današnje evanđelje: Borba za dušu suvremenoga svijeta najžešća je tamo gdje se duh ovoga svijeta čini najjači a to je fenomen da su fronte te žestoke borbe “danas svijet znanosti, kulture, sredstava komunikacije; to su ambijenti u kojim se stvaraju intelektualne elite, pisci, umjetnici izvrsno je to izrazio Bl. papa Ivan Pavao Veliki u knjizi Prijeći prag nade: “Crkva svakoga dana obnavlja borbu s duhom ovoga svijeta, borbu koja nije ništa drugo doli borba za njegovu dušu.
Nakon ovih riječi i slijepcu bi moralo biti jasno zašto su znanost, kultura i mediji danas naglašeno ateistički i antikršćanski orijentirani. Papa nije izričito rekao da su ta područja ljudske djelatnosti izravno pod utjecajem Sotone, ali nam Sv. pismo na mnogo mjesta pomaže razumjeti zašto je Antikrist otvoreno usmjeren protiv Krista i njegovih učenika.

Jer “sveci” modernog vremena postali su sportaši, pjevačice, glumci i manekenke. Oni su zapravo i jedini uzori većini mladih. Idoli su vještom reklamnom kampanjom podvaljeni umjesto ideala. Zato je mladima mnogo poznatiji npr. Ronaldo nego Ivan Merz, Shakira nego Majka Terezija, a malo njih će se u subotu na koncertu Britney Spears sjetiti da je tada i spomendan Sv. Male Terezije. Međutim, kad bi mladi bolje upoznali život svetaca vidjeli bi da su npr. Franjo Asiški, Nikola Tavelić, Maksimilijan Kolbe, kardinal Stepinac i toliki drugi, mnogo privlačniji od raznih razvikanih globalnih snagatora ili ljepuškastih lutaka. Jer nije “faca” onaj što se spušta niz vodeni tobogan, već je junak tko uzvodno pliva!

Samo je Evanđelje siguran temelj za budućnost svijeta, a ne nikakav antiterorizam! Kristova lađa, tj. jedna, sveta, katolička i apostolska Crkva jedino je sigurno plovilo po današnjem hrvatskom i globalnom uzburkanom moru našega života. Krenimo naprijed s nadom, rekao nam je Papa. To znači da ne smijemo u strahu stajati u mirnoj luci, nego moramo hrabro veslati jer imamo moćnoga zaštitnika – Sv. Mihaela pobjednika. Molimo ga svaki dan, kako su stoljećima molili naši stari: Sv. Mihovile arkanđele, brani nas u boju protiv đavla paklenoga, čuvaj nas od zasjeda neprijateljskih!

Poslijepodnevnu Misu u 15,30 sati predvodio je mons.Tomislav Šporčić u koncelebraciji s vlč.Milom Rajković.

Tema propovijedi propovijednika bila je zadana liturgijskim čitanjima, osobito čitanje iz knjige Otkrivenja ( sv. Ivana apostola koje gleda i opisuje svu ljudsku pvoijest u slici velikog i odlučnog rata, bitke. Rat između zla iza kojeg stoji Bog i svi koji mu ostaju vjerni, prije svega vjerni anđeli. Rat je to za čovjeka. Bog djeluje u cijeloj ljudskoj povijesti za spas čovjeka, ali toga čovjeka zlo i Sotona odvlače od Boga. U toj borbi veliku ulogu imaju anđeli i to na jednoj i na drugoj strani.Pali anđeli - Sotona djeluje kroz povijest uništavajući dobro i sreću čovjeka. Danas se taj negativni vid i utjecaj zloga očituje u napastovanju ljudi postaju nevjerni jedan drugome, pa i u samim brakovima i obiteljima. Zao duh najviše očituje svoj djelovanje u suprostavljanju obiteljskom životu.

( U dvorištu obitelji Šebalj koja je uz svoj privatne goste obilatim i ukusnim ručkom počastila i svećenike koji su slavili taj dan sv. Misu u župnoj crkvi. Svećenici su usput posjetili obitelj Rukavina i obitelj Smolčić (Cekini) , koji su također s radošću primili i počastili svećenite. Srdačno zahvaljujemo svima! )( Ovo je jedna od najstarijih kuća u Dabru - obitelji Smolčić u Lugu. (Snimio: Šporčić na Miholje 2011.)

Brojač posjete:
265844
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016