ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Blagdan Sv.Huberta proslavljen u Ličkom Lešću
Misa u čast sv. Huberta,zaštitnika lovaca Ličko Lešće, 5. studenog 2011. godine.

Poslužit ću se mislima bl. Ivana Merza: "Katolička vjera je moje životno zvanje. Dan što ga čovjek posveti drugome nije nipošto gubitak već dobitak. Dani u kojima ne učinimo ništa za druge, već samo za se, to su izgubljeni dani."

Svečana sv. misa održana 5. studenog 2011. u čast sv. Huberta zaštitnika lovaca u župnoj crkvi Blažene Djevice Marije od svete Krunice u Ličkom Lešću odista je bio dan u kojem smo dio sebe dali jedni drugima. Kroz svećeničko obraćanje vjernicima vlč. Stipe Zebe i domaćina vlč. Ivice Miškulina, predvoditelj don Anđelko Kaćunko naglasio je važnost oblačenja sve opreme Božje da se možemo oduprijeti lukavstvima đavoljim poučivši vjernike kako je još u SZ Noin praunuk Nimroda "voljom Božjom bio silan lovac" (Post 10.9) i da je to zvanje blagoslovio sam Gospodin prikazavši se lovcu Hubertu u liku jelena kojem je svijetlio križ među rogovima te ga poučio o lovu koji je u svrhu opstanka čovjekova tijela, u svrhu umjerenog hranjenja za sva Božja stvorenja, osviještena je istinska zadaća lovca.

Liturgijsko događanje svečanim pjevanjem popratio je ujedinjeni zbor pjevača župe Ličko Lešće i župe Sinac uz orguljašku pratnju č.s. Krešimire Vuleta iz Otočca.

Svevišnjemu Bogu hvala na milosti kojom je okupio lovce 12 lovačkih društava od 36 LD Ličko - senjske županije: LIKA Gospić, GACKA Otočac, BRINJE Brinje, CVITUŠA Lovinac, PANOS Vrhovine, ORAO Kosinj, KUNA Lički Osik, JELEN Vodoteč, TETRIJEB Pazarište, JASTREB Janjačka Kosa, PLITVICE Plitvice i ORAO Dabar te domaćin RAVNA GORA Sinac.
Predsjednik županijskog lovačkog saveza g. Ivica Marković naglasio je u svom obraćanju važnost pravilne pedagogije lova i prisjetio na vrijeme Domovinskog rata kada su lovci bili među prvim braniteljima shvaćajući ozbiljnost i težinu povijesnog trenutka. Svečanosti je nazočio i tajnik Županijskog lovačkog saveza Mile Ugarković.

Sveto pismo na prvoj svojoj stranici naglašava kako je "Bog sve podložio čovjeku da svime upravlja i svime se u prirodi služi". Kao kršćani pozvani smo biti širitelji evanđelja i kako govori molitva vjernika koja biva moljenja i na proslavi dana sv. Huberta u Beču: "Gospodine Bože naš, ti si lovcima dao mogućnost lova i pozvao ih za lovce, lugare (lovočuvare). Daj da te oni u svakoj biljci i svakoj životinji prepoznaju kao svojega Stvoritelja i zahvaljuju ti za povjereno im bogatstvo prirode." Daj da u svemu budu tvoja vjerna slika.

Kako je ovo bila prva proslava na nivou Županije organizator LD RAVNA GORA Sinac u čije ime je govorio predsjednik Mate Janković izrazio je želju da postane tradicija te joj vrijeme poveća značaj i obim. Iza misnog slavlja uslijedio je svečani ručak u lovačkom domu u Sincu.

Napisala: Jasna Ilić (ŽPV Sinac)
Foto: Silvija Rubčić Kovačić
Brojač posjete:
267100
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016