ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Mons.Šporčić blagoslovio Spomenik braniteljima
Povodom 20. godina hrvatske neovisnosti 2011. godine u Gradu Otočcu je izgrađen novi velebni Spomenik hrvatskim braniteljima Domovinskog rata.

Svečano otkrivanje Spomenika održano je danas 8. studenog (utorak) 2011. godine,s početkom u 11,00 sati u Gradskom parku Grada Otočca ada je bio upriličen mimohod i svečano postrojavanje pripadnika 133. Otočke brigade HV, pripadnika policije kao i pripadnika svih postrojbi koje su sudjelovale u obrani Grada Otočca.

Spomenik hrvatskim braniteljima svečano je otkrila predsjednica Vlade Republike Hrvatske gđa. Jadranka Kosor, a spomenik je blagoslovio mons.mr.Tomislav Šporčić generalni vikar biskupije i otočki župnik uz asistenciju don Anđelka Kaćunka.

Spomenik je izgrađen na inicijativu Grada Otočca u suradnji s braniteljskim udrugama Grada Otočca čiji su predstavnici donijeli konačnu odluku o vizualnom rješenju spomenika. Autor Spomenika hrvatskim braniteljima Domovinskog rata u Otočcu je akademski kipar Mario Varšić, a nosioc projekta je arhitektonska kuća ARBI d.o.o. iz Zagreba. Vrijednost izgrađenog spomen – područja je 2.300.000,00 kn.

Spomen-područje osmišljeno je dvojako: kao prostor za boravak i sjećanje, s jedne strane, i kao mjesto koje priča o proteklim događajima i pruža utjehu, s druge.
Polukružni zid koji izranja iz zemlje predstavlja nastajanje života, rađanje. Njegova čistoća kakvoću bića, duh. Nagli prekid, pak, oduzeti život, smrt. Spomenik od kamena, simbola čvrstoće i snage, raspuknuo se od tuge i patnje onih koji su ostali živi svjedoci. Iza toga stoji praznina. No, onda se kao utjeha pojavljuje izvor, voda, simbol povezanosti. Ona dijelom teče u dan – život, a dijelom u mrak - smrt. Kako se gubi, tako se ponovno rađa – neprekidno kruži, jer ništa ne može nestati bez traga. Ono što ostaje izvor je novoga života. Uz njega raste drvo. Svakim danom ljepše je i veće. Pruža hlad i zaštitu.

Uz simboličko značenje, prostor ima i praktičnu namjenu koja ga može dodatno oplemeniti – njegova amfiteatralna forma idealna je za umjetničke izvedbe.

Brojač posjete:
265749
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016