ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Godišnji susret čitača Gospićko-senjske biskupije

U novom Pastoralnom centru na Plitvicama (Mukinje) u subotu 12. studenoga održan je redoviti godišnji, peti po redu, susret liturgijskih čitača iz župa Gospićko-senjske biskupije. Nakon molitve Trećega časa iz Časoslova naroda Božjega, sedamdesetak okupljenih čitača, gosta-predavača i desetak svećenika pozdravio je organizator i moderator susreta generalni vikar Gospićko-senjske biskupije mons. Tomislav Šporčić te je učinio kratak osvrt na teme proteklih susreta.

Potom je glumac Zagrebačkog kazališta mladih Rajko Bundalo, koji je također poznat i priznat katolički publicist i voditelj duhovnih obnova ter zauzet katolički laik, održao svjedočko izlaganje o temi "Važnost riječi u svjetlu Božje riječi". On je slušateljima najprije posvijestio ulogu poslužitelja Riječi u liturgiji, istaknuvši da je to veoma važna i odgovorna zadaća. Jer naš Bog je Riječ koja je tijelom postala, a Evanđelje je blaga i radosna vijest. Koju snagu ima riječ pokazuje i činjenica da blaga riječ može iscijeliti i najveću katastrofu koju je čovjek doživio, naglasio je predavač, pokazavši raznim primjerima kako se pravi kršćanin razlikuje se od lažnoga upravo po kulturi govora. Čak i narodi, rekao je, propadaju kad prestanu vjerovati Izvoru Mudrosti i udaljuju se od njega.
Potom je gosp. Bundalo slušateljima posvijestio važnost priprave za nastup, istaknuvši kako čitač kada dođe za ambon mora najprije (u duhu) vidjeti Onoga čiju će riječ navijestiti, a onda i one kojima tu Riječ predaje. Zapravo, čitač mora doći odnosno svetom tekstu prići u molitvenom stavu i raspoloženju ter pustiti Gospodina da "ide ispred" nas, što znači da čitač ne smije "ići ispred" Njega. A pred ljude treba doći s mirom ter s ljubavlju i prihvaćanjem svih kojima se Božja riječ proglašava.

Glede same izvedbe odnosno "tehnike" čitanja, predavač je među ostalim istaknuo da se čitač nipošto ne treba bojati nastupa – jer Božja riječ sve oslobađa; također ne treba galamiti – jer Božja riječ u sebi ima snagu i potrebnu "dinamiku"; i, što je posebno važno, ne smije se žuriti – jer Božja riječ je vječna! Naravno, čitač u crkvi nije izabrani spiker i svatko nema dar lijepoga glasa, ali kada se ispravno prihvati služba čitača, Riječ Božja iz svakoga grla lijepo zvuči, naglasio je predavač, zaključivši svojevrsnim "pravilom" – čitaj onako kako govoriš s najboljim prijateljem!

U drugom dijelu radnog susreta, gosp. Rajko Bundalo je u diskusiji, odgovarajući na pitanja slušateljâ dao također nekoliko korisnih sugestija za svećenika u njegovu pastirskom nastupu pred zajednicom, istaknuvši za primjer Mojsija kao vođe Božjega naroda. Naglasio je također kako u liturgiji ne valja, odstupajući od poruke riječi Božje, improvizirati ni temom ni glazbom, posvijestivši posebno nespojivost nekih novih glazbenih smjerova s duhom i karakterom liturgije, a veoma je važno da čitač bude prikladno odjeven kako svojom pojavom ne bi odvlačio pozornost od riječi koju naviješta. U tom smislu je i mons. Šporčić, zaključujući radno druženje ter zahvalivši predavaču i svećenicima koji su svoje čitače potaknuli da dođu na susret, pročitao poticajnu riječ Sv. Bazilija kako Duh Sveti djeluje na one koji se otvore njegovu djelovanju pa to ozračje šire oko sebe, što poglavito vrijedi za čitače u liturgiji.

Na kraju je generalni vikar čitačima posvijestio njihovu važnu ulogu u liturgiji, potaknuo ih da se i u svojim župama i u dekanatima češće druže s Riječi Božjom na molitvenim susretima i međusobno ter razmjenjuju korisna iskustva, a domaćinu - plitvičkom župniku i voditelju Pastoralnog centra vlč. Josipu Štefančiću, koji je za sve nazočne priredio bogat domjenak - posebno je zahvalio na srdačnom prijamu i gostoljubivosti, naglasivši da je taj susret liturgijskih čitača svojevrstan povijesni događaj za sam Centar jer je upravo njime "otvoren" taj novouređeni župni i biskupijski prostor u prekrasnom okruženju nacionalnoga parka Plitvičkih jezera.

Don Blog

Brojač posjete:
265707
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016