ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Vrlo posjećena tribina "Mladi četvrtak "
U sklopu redovnih tribina "Mladi četvrtak" koje se održavaju u organizaciji Župe Presvetog Trojstva u Otočcu nastupili su sinoć 1.prosinca hagioterapeut Željko Pažin i komičar Željko Pervan, a tema je bila "Duhovnost i duhovitost" .

Pred šesdesetak sudionika tribinu je otvorio don Anđelko Kaćunko te između ostaloga napomenuo da mnogi imaju predrasude i zablude o duhovnosti, tretirajući kršćane kao sumorne i žalosne ljude. Biti kršćaninom znači biti svjedokom radosti.
Duhovnost je radost kršćana i beskrajna ljubav, istaknuo je moderator tribine don Kaćunko.

Prvi je govorio Željko Pažin o svom životnom putu. Kako potječe iz jednog sela kod Virovitice, a nakon završenog ekonomskog fakulteta u Osijeku ponovno se vraća kući.Završava još jedan studij, odnosi s javnošću, i sada je upisao teologiju. Posvećuje se pisanju knjige "Duhovnošću do duhovnog zdravlja", a knjiga prikazuje svijet fotografije, viceva i citata. Pažin je istaknuo značenje duhovnog zdravlja te da je svaka osoba jedinstvena i specifična.

Pervan je snažno svjedočenje osobne vjere usmjerio ponajviše prema mladima kojima su danas, nažalost, vjera i Crkva posljednje opcije u životu. Na temelju vjerničkog odrastanja prosječne katoličke obitelji dobivaju se pogrešne percepcije da Bog kažnjava. Kod Boga nema kažnjavanja, posebno ističe Pervan, već je On duša, ljubav i milosrđe. Pozvani smo boriti se protiv zla ali i današnjeg svijeta koji nas ne želi educirati, nego robotizirati. Pervan je otkrio kako je od ranog djetinjstva volio čitati te je već u 16. godini počeo postavljati ozbiljna pitanja. Ali tek je u zrelim godinama, nakon jednog "posebno dramatičnog događaja" doživio nešto neopisivo lijepo što mu je potpuno promijenilo život, tako da je počeo "gutati" Novi zavjet i silno je zavolio Krista. To ga, ističe, toliko nosi da nikakva straha od smrti nema. Istaknuvši razlike između prirode i čovjeka, Pervan je slušateljima posvijestio značenje pojmova evolucije, razuma, milosrđa, ljubavi i vjere. "Nema u prirodi formule ni za ljubav, ni za sreću. Što si bliže Bogu, to bolje vidiš sebe, odnosno uočavaš kako si slab i grešan. No Kristov dolazak je spas. On nas najbolje može zagovarati kod Oca jer je prošao sve što mi prolazimo u životu", s oduševljenjem je svjedočio Pervan jednostavnost evanđeoske poruke, koja se danas gubi u javnosti jer je, kako je rekao, atrakcija zamijenila postignuće. Zato smo, među ostalim, pozvani boriti se protiv zla, ali i duha današnjeg svijeta koji nas ne želi educirati, nego robotizirati, pri čemu cilja u prvom redu na djecu.

Pervan ističe djecu kao one koje čiste odrasle od raznih kontaminiranosti a osobni primjer obitelji s četiri kćeri ističe kao oazu s pregrštom ljubavi.

Pervan je na kraju istaknuo da se bez vjere malo tko promijenio, te ukazao na opasnost brojnih lažnih proroka koji nude svoje sumnjive proizvode.


Slušatelji su srdačnim pljeskom iskazali odobravanje i oduševljenje nastupom gostiju, koje je poslije tribine domaćin otočki župnik mons. Tomislav Šporčić zadržao u ugodnom razgovoru i bratskom zajedništvu u kojem su bili također don Anđelko Kaćunko, vlč. Marinko Miličević, kancelar Gospićko-senjske biskupije, i vlč. Ivan Blaževac, policijski i vojni kapelan u Gospiću.
Brojač posjete:
265781
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016