ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Predbožićni susret svećenika u Gospiću
Danas, 12. prosinca 2011. u gospićkoj katedrali i u Biskupskom domu održan je redoviti, godišnji predbožićni susret svećenika gospićko-senjske biskupije. Sudjelovali su, gotovo svi svećenici, osim onih koji su bili spriječeni bolešću. Susret je započeo molitvom i Pokorničkim bogoslužjem koje je predvodio dr. o. Mijo Nikić,redovnik- isusovac te profesor psihologije na Filozofsko-teološkom institutu na Jordanovcu (Zagreb). Nakon što su svećenici obavili osobnu ispovijed pošlo se je u Biskupiju gdje se nakon kratkog odmora nastavilo s radnim dijelom susreta. U ovom je dijelu također dr. o. Mijo Nikić održao predavanje o ispovijedi. Ona ima puno dodirnih točaka s psihičkim kondicijama čovjeka. Potrebno je uviiđati i razumijevati te uvjetoanosti.

Svećenici će ovih dana mnoge ispovijdati, a u tom vidu su uvijek na raspolaganju našim vjernicima i sami moraju obnavljati poznavanje ljudske duše i svih somatsko-psihičkih teškoća s kojima se čovjek može opterećivati. U tom vidu je predavač stručno i jasno obrazlagao. I iz ovog predavanja jasno potvrđena ona klasična nauka Crkve da "gratia suponit naturam" (milost predpostaljva narav) Potrebno se je pravilno odnositi i prema naravnim sposobnotima, i svoju narav liječiti da bi se na zdravi i spasavajući način primila milost - nadnarav.

Nakon predavanja bila je živa rasprava. U njoj je predavač dopunio i pojasnio tvrdnje iz pedavanja. Kao kod mnogih drugih pastoralnih djelovanja tako i u ovoj delikatnoj službi može biti određenih skrajnosti, kako sa strane svećenika i vjernika. Njih je potrebno uočavati i koliko je moguće izbjegavati. Svećenik je služitelj sakramenata ali mora biti i učitelj i pastir duša poput Dobrog Pastira.

Budući je biskup dr. Mile Bogović morao biti odsutan ovim susretom je kordinirao mons. Tomislav Šporčić, generalni vikar.

Susret je završio zajedničkim ručkom.
Brojač posjete:
267048
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016