ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Božićno primanje kod biskupa mons. dr. Mile Bogovića.
Dana, 20. prosinca o.g. u Biskupskom ordinarijatu u Gospiću priređeno je Božićno primanje kod biskupa mons. dr. Mile Bogovića.

Na primanju su među ostalim sudjelovali potpredsjednik vlade Darko Milinović, župan ličko senjski Milan Jurković i gradonačelnik grada Gospića milan Kolić. Svaki je od njih izrekao posebnu česitku prisutnima a posebno biskupu dr. Mili Bogoviću.

U ime djelatnika u Ordinarijatu te u ime svećenika, redovnika i redovnica sve čestitare je pozdravio i izrekao božićnu čestitku generalni vikar mons. Tomislav Šporčić.

Biskup je u svojoj uzvratnoj čestitci svima zahvalio, a posebno se osvrnuo na statistiku krštenih i umrlih u zadnjih deset godina, te vjenčanih i krizmanih. Zahvalao se na podršci Grada i županije oko gradnje i dovršenja CHM, ali je također naznačio i nedovršene planove u vezi s Udbinom. A to je još za sada nedolazak čč. sestara milosrdnica da bi djelovale na Udbini. I tako bi svojom djelatnošću bile uključene za CHM-a. No,na ostvarivanju toga plana neće se stati.


Čestitka mons. Tomislava Šporčića, generalnog vikara na Božićnom primanju kod biskupa mons. dr. Mile Bogovića u Gospiću, 20. prosinca 2011.

Preuzvišeni gospodine biskupe, subraćo svećenici, poštovni gospodine podpredsjedniče hrvatske vlade, g. Župne ličko senjski , Gradonačelniče grada Gospića, , predstavnici institucija grada Gospića, dragi gosti - čestitari !

Sve Vas srdačno pozdravljam. Zahvaljujemo vam na Vašem odazivu na ovo već tradicionalano Božićno primanje kod našega biskupa mons. dr. Mile Bogovića. Božić je blagdan koji okuplja mnoge. Okuplja mnoštva ali prije svega i male zajednice, kako obiteljske, suradničke, prijateljske. Božić je blagdan kojem se raduje najširi krugovi ljudi. Božić je blagdan kojim slavimo utjelovljenje Božje Riječi, kad je Božja Riječ postala i ljudska Riječ. Božja se riječ pretače u ljudsku. Bog postade čovjekom, da bi čovjeka osposobio za dobru komunikaciju, da bude doista biće odnosa, koje stvara zajedništvo i povjerenje. Progovorio je riječ spasenja , riječ blagosti i ljubavi. Zato je postao najprije malo dijete . Ono ne može govoriti - ne može izgovoriti našu ljudsku riječ, ali kad ga pogledaš osjetimo ono najljepše. Dijete je samo po sebi Riječ. Kao da nam Bog kaže: ljudi, i u vama je moja riječ. I vi ste moja riječ. Zato priznajte svoje dostojanstvo. U tom smislu i ona Isusova: „Ako ne postanete kao djeca…..“ Zato naše slavljenje Božića jest poziv svakome od nas da prihvatimo Božju Riječ, te dozvolimo da nam bude po Riječi Njegovoj.

Čestitanje je u tom smislu potrebno i lijepo, svečano i zato što ono pridonosi pravom shvaćanju Božića – onoga što što žeimo slaviti. Posebno je dostojno i pravedno da si čestitamo ovakav blgadan kao što je Božić . Ovo naše međusobno komuniciranje približava nas bitnom otjastvu koje Božićem slavimo.

Mi u našoj biskupiji ove i prošle godine nastojimo više govoriti i provoditi pod vidom godine župne kateheze. A to znači nastojimo da se u našim župnim zajednicama, na svim razinima i kod svih uzrasta vjernika više izgovara, svjedoči i tumači Riječ Božja. Tim željama i nastojanjima kretala su se naša razmišljanja, skupovi, sastanci i susreti. Nije taj zadatak nama zadan samo radi proglasa ovakve i ove godine. To je najvažniji zadatak Crkve i svijh crkvenih struktura, počevši od pojedinca, obitelji, župnih zajednica ali i biskupije i svih njezinih ureda i Ustanova, da pod vodstvom svoga biskupa zdušno i predano na tome rade. To nam je bitni zadatak. I možemo si čestatiti prema tome koliko uspjevamo to ostvarivati ili posvećivati tome svoje svećeničke i vjerničke sposobnosti i snage. Ako si u nekakvom „poslovnom smislu“ želimo dobar uspjeh onda prije svega želimo puno uspjeha i Božjeg blagoslova u toj djelatnosti. No, mi delatnici Crkve danas ni u kom slučaju ne možemo sami. Crkva je danas toliko otvorena laicima te se traži i veliki angažaman od svih ljudi dobre volje suradnja na djelu evangelizacije i poučavanja. To nije više samo neka lijepa želja. Zato i Vi dragi gosti – čestitari kao predstavci raznih institucija posebno prosvjetno-kulturnih imate osobitu priliku da se kao vjernici uključite u konkretno djelovanje Crkve prema svojim mogućnostima i prilikama.

U ovoj godini posvetila se je CHM na Udbini. Završio je jedan težak i odgovrni posao oko izgradnje te velebnce crkve i centra koji nadilazi razinu naše biskupije., ali u inicijativi i ostvarivanju naš biskup je na prvoj liniji. Čestitamo našem biskupu i na dovršenju ovog djela. Uvjereni smo da i ovo građevisnko velebno djelo biti od velikog znaačenja za odgoj i formaciju našega naroda u sadašnjosti i budućim vremenima. I to će uvelike poslužiti u katehezi – poučavanja vjere svih onih koji će posjećivati i hodočastiti k ovoj crkvi bilo posjedinačno ili grupno.

Na kraju vama oče biskupe, vama dragi čestitari i gosti želim blagoslovljen i čestit Božić i božćne blagdane i sretnu i uspješnu novu 2012. godinu.

Brojač posjete:
267079
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016