ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Godišnja skupština HDKN-a
Godišnja skupština Hrvatskog društva katoličkih novinara održana je u četvrtak 26. siječnja u Zagrebu. U izvještajnom osvrtu na proteklu godinu predsjednik HDKN-a Neno Kužina istaknuo je kako su organizirane dvije duhovne obnove. Podsjetio je i kako je tijekom protekle skupštine istaknuta žurna potreba pokretanja mrežne stranice društva. U nešto više od dva mjeseca nakon skupštine to je napravljeno. Na planu osposobljavanja medijskih djelatnika i suradnika na području informiranja krenuo je projekt novinarskih radionica/tečajeva po biskupijama. Tako je jedan tečaj novinarstva održan 3. prosinca u Sisku, kojem su nazočili potencijalni dekanatski dopisnici. O tome kako napisati vijest govorila je glavna urednica Informativne katoličke agencije Suzana Peran, o pastoralu župne zajednice posredstvom medija govorio je novinar Glasa Koncila Vlado Čutura, dok je o religijskim emisijama Hrvatskoga radija i televizije govorio Neno Kužina. U pogledu suradnje s drugim udrugama i pokretima, HDKN je prisutan na susretima na razini Zagrebačke nadbiskupije, a na poziv Hrvatske udruge katoličkih medicinskih sestara i tehničara predavanjem predsjednika "Medijske forme i žanrovi u promicanju obiteljskih vrijednosti" HDKN bio je nazočan na simpoziju međunarodnoga značenja "Život u krilu zdrave obitelji".

Kužina je istaknuo i sudjelovanje članova HDKN-a u važnim događajima u protekloj godini. Na prvome mjestu tu je pohod pape Benedikta XVI. gdje su gotovo svi na različite načine dali doprinos, a neki su sudjelovali i na beatifikacijama Ivana Pavla II. i Drinskih mučenica. Spomenuta je i knjiga "Ivan Pavao Drugi Hrvatima" koju je priredio član HDKN-a o. Božidar Nagy.
Financijsko izvješće podnijela je tajnica HDKN-a Marija Belošević koje je također izvijestila o stanju članstva nakon revizije koja je pri kraju. U kontekstu članstva valja istaknuti da je tijekom 2011. godine u HDKN primljeno 26 novih članova. Jedan član, o. Jure Antunović, DI, preminuo je. U prijedlozima rada za 2012. godinu, osim redovnih aktivnosti, istaknuto je hodočašće u Voćin, kao i želja da se realizira barem jedno hodočašće/studijsko putovanje u inozemstvo za što su ranijih godina počele pripreme.

Posebno se raspravljalo o žurnoj potrebi za izradu internetskog leksikona osoba Crkve u Hrvata, kako onih iz prošlosti, tako i onih iz sadašnjosti. Bilo je riječi i o obilježavanju 46. svjetskog dana društvenih komunikacija s temom "Šutnja i Riječ: put evangelizacije", a spomenute su i obljetnice katoličkih glasila u 2012. godini: 120 godina od izlaska prvog broja Glasnika Srca Isusova (siječanj), 15 godina Radija Marije (veljača), 50 godina Veritasa (travanj), 15 godina HKR-a (svibanj). Također članovi su potaknuti na sudjelovanje na stručnim skupovima, među kojima je istaknut i Teološko-pastoralni tjedan kao jedan od profesionalnih izazova.

Posebna točka na skupštini bila je posvećena nagradama HDKN-a koje su ranijih godina dodjeljivane u prigodi Svjetskog dana sredstava društvenih komunikacija. Doc. dr. Božo Skoko napravio je pregled dosadašnjih nagrađenih te temeljem iskustava HDKN-a, predložio novi ustroj nagrada HDKN-a, i to glavne nagrade "Nagrada HDKN-a za životno djelo", "Godišnja nagrada HDKN-a (namijenjena pojedincima)", "Godišnja nagrada HDKN-a (namijenjena redakcijama ili nakladnicima)", "Nagrada HDKN-a za osobu godine", "Posebne tematske nagrade" te posebne nagrade za najbolji novinarski prilog objavljen u tisku, na radiju, televiziji ili internetu i najbolju fotografiju. U podužoj raspravi istaknuto je da se u nekoj godini pojedina nagrada i ne mora dodijeliti ukoliko ne postoje kandidati. Članovi su pozvani dostaviti eventualne sugestije na prijedlog, a izražena je nada da će se za ovogodišnji Svjetski dan sredstava društvenih komunikacija dodijeliti neka od navedenih nagrada.
O temi "Misije u gradovima" govorio je zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško. Kratko je predstavio okvirne točke samog događanja, te istaknuo kako će ovih dana biti definiran program koji će se odnositi na događanja u zagrebačkoj prvostolnici te nadbiskupiji uopće.

Kao glavno uporište "Misija u gradovima", u koje je uključen i Zagreb, je primat Božje riječi kroz evanđelje po Marku. Uz Službe Riječi, planiraju se i kateheze u prvostolnici koje će obuhvatiti određene skupine (mladi, obitelji, katekumeni). Nadalje je istaknuo važnu točku "Misija u gradovima" ispovijedanje, govor o grijehu, vrijednosti oproštenja, jer govor o antropologiji nešto je što za današnjeg čovjeka puno znači. Također sastavni dio tog događanja je karitativno djelovanje, znak koji uvijek prati Crkvu, jer Caritas je materinji govor Crkve. Biskup je potaknuo katoličke novinare na promišljanje gdje su oni u svemu tome.
Mr. Antun Sente ml. je u posljednjoj točki skupštine predstavio predstojeći Susret hrvatske katoličke mladeži u Sisku. Govoreći o susretu koji će se održati 5. i 6. svibnja, predstavio je geslo "U svjetlosti hodimo", znak, kateheze te mrežnu stranicu. Istaknuo je kako su u tijeku prijave za susret na kojem se očekuje oko 30.000 mladih. Kao kuriozitet spremnosti obitelji za prijem mladih istaknuo je primjer župe Bučica koja ima 100 stanovnika, a spremna je prihvatiti 110 mladih.
Po završetku godišnje skupštine Hrvatskog društva katoličkih novinara, večernje euharistijsko slavlje u crkvi Kraljice svete Krunice predvodio je mons. Šaško.

Iz naše Gospićko-sensjke biskupije na skupšitini su bili prisutni don Anđelko Kaćunko i Ivan Bižanović - katolički izvjestitelji i članovi HDKN-a.
Brojač posjete:
265705
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016