ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Srednjoškolci proveli akciju uređenja okoliša „Fortica 2012“
U sklopu ekološko-edukativnog projekta „Volim Hrvatsku“ Srednja škola Otočac i TZG Otočca proveli su 2. i 16.ožujka ove godine akciju uređenja okoliša „Fortica 2012“. Učenici 2. razreda zanimanja šumarski tehničar pod vodstvom svoga profesora dipl.ing. Edija Šopa uredili su okoliš kulturno-povijesnog, vjerskog i turističkog lokaliteta Fortice.

Na teren je izašlo 30 učenika, a radili su podijeljeni u 6 grupa. Uklanjale su se najagresivnije vrste poput pajasena i crnog trna, a s druge strane pazili da autohtone vrste ostanu nedirnute, poput jasena, graba, bukve, drijena, sviba, javora, crnog bora, itd. Uz veliki trud, ali i volju da učine nešto lijepo za svoje mjesto i okruženje u kojem žive napravili su veliki posao.

Fortica je zadnjih godina postala melem za oči, ugodno mjesto za obilazak i odmor, zahvaljujući i redovnim akcijama učenika Srednje škole Otočac. Brdašce iznad Otočca dobilo je ime po utvrdi (tal. fortezza – samostalna manja utvrda) koju su na njemu sagradili senjski uskoci godine 1619. te predstavlja vrijedan dio kulturno-povijesne baštine. Stariji stanovnici Otočca sjećaju se da se Forticu prije zvalo i Kalvarijom. Osim arheološkog lokaliteta s temeljima utvde s tri kule, tu se nalazi i jedinstvena oktogonalna crkvica iz 18. stoljeća sa sačuvanom 100-godišnjom stropnom freskom. Uz crkvicu su nekad davno stajala i tri velika drvena križa. Fortica je danas kao vjersko odredište uređena na suvremeniji način. Na postajama Križnog puta postavljeni su kameni reljefi s prikazima Isusove muke, smrt i i uskrsnuća, a na vrhu veliki kameni Križ.
M.Š. ( preuzeto - Likaonline.com )
Brojač posjete:
267090
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016