ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Stručni skup vjeroučitelja biskupije u Otočcu
Otočac, (IKA) - Posljednje ovogodišnje stručno vijeće za vjeroučitelje osnovnih i srednjih škola s prostora Gospićko-senjske biskupije održano je u subotu 12. svibnja u Srednjoj školi u Otočcu. Središnja tema seminara bila je "Obitelj kao nositelj odgoja u vjeri", o čemu je govorila voditeljica biskupijskog obiteljskog savjetovališta u Ogulinu Nives Tomić. Susret je započeo pozdravnim riječima voditelja stručnog vijeća za osnovne škole Ane Tomljanović i srednje škole Darija Košćaka.

Molitveni uvod priredila je vjeroučiteljica Ivona Rendulić. Prof. Tomić je predavanje na temu obitelji kao nositelja odgoja o vjeri podijelila na poglavlja - zašto je potrebno odgajati u vjeri, kada početi odgajati i kako pomoći roditeljima da budu bolji odgajatelji u vjeri. Roditelji su sustvoritelji svoje djece a životvorac je Bog, rekla je prof. Tomić te istaknula da djetetova sreća počinje u srcima roditelja prije rođenja djeteta. Čovjek je slika Božja što znači da nije samo tijelo već i duh a ključ svega je u tome koliko rasplamsavamo duh. O roditeljima ovisi koliko će iskoristiti duhovne resurse koje nam je Bog ostavio. Djeca su kao mlada voćka, krajnji plod ovisi koliko ulažemo u njega. Posao odgoja je zahtjevan i traži veliku upornost. Krajnji cilj treba biti u potrazi za Kraljevstvom Božjim, ako se dođe Bogu, on će svoje učiniti. Vjeru treba posijati, a o našoj odluci ovisi koliko ćemo duhu svetomu dopustiti da se rasplamsa. Tko želi žeti na vrijeme, treba sijati na vrijeme, istaknula je predavačica govoreći o temi kada početi odgajati u vjeri. Odgoj počinje s prvim plačem. Roditelji su kod vjerskog odgoja svoje djece nedovoljno svjesni zavjeta koje su dali kod njihova krštenja. Istaknuta je potreba većeg uključivanja roditelja učenika 1. do 3. razreda da budu angažiraniji i svjesniji u vjerskom odgoju djece. Da bi se poboljšao vjerski odgoj, roditeljima treba ukazati na značaj izgovorenih riječi kod krštenja djece, ojačati njihov sakramentalni život, i nikada od njih ne odustati.

Nakon predavanja održane su radionice i iznošenje zaključaka, jedan od njih je bio da je obitelj kućna crkva. Članica državnog povjerenstva za vjeronaučnu olimpijadu Ana Stipetić podnijela je izvješće o vjeronaučnoj olimpijadi održanoj u Križevcima od 26. do 28. ožujka. Izvješće je podnio i Željko Mucić iz OŠ Cetingrad, pobjednika biskupijske olimpijade.

Na kraju je vijesti iz Katehetskog ureda iznio predstojnik vlč. Nikola Turkalj. Podsjetio je na nedavno osnovano biskupijsko povjerenstvo za župnu katehezu koje treba pridonijeti unaprjeđenju vjeronauka i župne kateheze. Istaknuo je zatim brojne aktivnosti ili male oaze kojima vjeroučitelji mogu poboljšati stanje kateheze u župama.
Brojač posjete:
267149
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016