ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Blagdan Tijelova vjernici obilježili misnim slavljem i procesijom
Blagdan Tijelova danas u četvrtak proslavljen je Tijelovskom procesijom i misnim slavljem u 11 sati u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Otočcu.

Euharistijsko slavlje predvodio je i propovijedao mons.mr.Tomislav Šporčić generalni vikar biskupije i otočki župnik uz asistenciju don Jure Ladišića pastoralnog suradnika za slijepe i slabovidne.

S svojim razmišljanjima mons.Šporčić osvrnuo se na današnje Evanđelje po Marku.
Danas slavimo svetkovinu Tijela i Krvi Kristove. U središtu ove svetkovine jest otajstvo Euharistije, ali i čudesno otajstvo Božje prisutnosti među nama. Svetkovina Tijelova rodila se iz jednog srednjevjekovnog pokreta u kojemu je do izražaja došla potreba i želja vjernika da časte Euharistijski Kruh i da mu se klanjaju. Vrhunac tijelovskog liturgijskog slavlja jest procesija u kojoj Euharistijski Kruh silazi među ljude, postaje predmet njihova čašćenja jedno vrijeme putuje s njima kroz ulice njihovih gradova i sela.

Sudjelujući u tijelovskoj procesiji, uz klicanje i pjesmu, cvijeće i raskoš, mi slavimo Gospodnju smrt, ali se podsjećamo i na vlastitu. Konkretni život nije drugo nego putovanje prema smrti. Sve što je u pokretu jednom će stati. Kao što se i najdulja i najraskošnija procesija jednom zaustavlja, tako će se jednom zaustaviti i naš život. To svaki čovjek dobro zna premda se nerado podsjeća na to. Vjernik se ne bi trebao bojati misli na smrt. U tijelovskoj procesiji, premda se podsjeća na smrt, vjernik ne plače nego se raduje i slavi.

Euharistija je događaj u kojemu se zajedništvo s Isusom ostvaruje fizički. Konkretni život jest prostor u kojemu se ono pokazuje i dokazuje. Tko jede od Isusova Kruha, trebao bi postati jedno s njim, a to znači: započeti misliti kao Isus, djelovati kao Isus, ljubiti sve oko sebe kao Isus – živjeti i umirati za druge kao Isus. Tko jede Isusova Kruha, taj u konkretnom životu treba slijediti logiku Isusova života i konkretni Isusov put. Prilike kruha i vina jasno nam objavljuju koja je to logika i koji je to put.

Euharistijsko slavlje animirao je mješoviti crkveni zbor predvođen prof.Brankom Bernardi za orguljama.

Nakon misnog slavlja iz Crkve krenula je procesija gradskim parkom u kojoj su sudjelovali ovogodišnji krizmanici i prvopričesnici u bijelim haljinama, mnoštvo vjernika te puhački orkestar DVD-a Otočac pod vodstvom Marinka Krmec.
Brojač posjete:
267065
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016