ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Međunarodna karavana mira
Jučer, 15. srpnja 2012. godine u predvečernje proslave Gospe Karmelske u istoimenoj župi u Kuterevu priređena je međunarodna karavana mira u organizaciji Uprave utočišta medvjeda pod vodstvom g. Ivice Crnkovića - Pavenke.

Osim volentera - djelatnika u Utočištu medvjeda glavni akteri bili su mladi iz raznih zemalja Istočne i Zapadne Europe koji preko ovakvih susreta na osobiti način propagiraju tri temeljne vrednote. To su: ekologija, religioznost i mir, te njihova međusobna suovisnost. U jučerašnjem susretu u Kuterevu koji se održao na tri "postaje" (taborište kutrerevskih volontera, župna crkva i dvorana DVD-a) sudjelovali su kao gosti: mons. Tomislav Šporčić, župnik i iz Otočca i o. Miloš Orelj, pravoslavni paroh iz Drežnice.

Najprije su članovi Karavane mira iznijeli svoje viđenje i razmišljanje o gornjim temama te na svoj način potaknuli razgovor i pitanja svih prisutnih. Među pitanjima koja su se postavljala među ostalim su ova. Koliko vjera pomaže u izgradnji mira, a koliko je možda i uzrok suprotnosti pa čak i neprijateljstva i rata? Zašto ima više religija? Ima li više puteva do spasenja? Da li je nužno biti pripadnik ove ili one vjeroispovijesti za spasenje? Najveći broj pitanja postavljeno je prisutnim svećenicima. No, to je i razumljivo tim više što je jedan katolički drugi pravoslavni. Veći dio sudionika pokazao je osobito zadovoljstvo što može, ovako iz neposrednog suseta čuti što svećenici govore prije svega o religioznosti, ali o miru i ekologiji i kako se to u praksi i zivotnim stavovima može povezati. Svećenici su u svojim interventima posebno istaknuli da je čovjek po naravi religiozno biće. Nije to neki "dodatak" koji bi neto iz vana nametnuo čovjeku. Vjera je temeljna vrednota čovjeka te iz nje kao da izviru istinska ljubav, ljepota i pravda. Sve su to vrednote u najužoj povezanosti. Čovjek je kroz povijest napredovao u mnogim vidovima i podizao kulturu življenja upravo preko svoje religioznosti. Misionari su propoviejdajući istine vjere učili narode i istinu o čovjeku i njegovom dostojanstvu, te ga učili temeljnu zapovijed, a to je ljubav prema Bogu i bližnjemu. Istinska vjera vodi i izgrađuje mir, ona nas pomiruje s čovjekom ali i s prirodom. Bog je sve stvorio radi čovjeka. Stoga je čovjek pozvan da poštuje prirodu i da se nastoji ponaašati u skrladu s prirodom. Prirodni zakon su od Boga i poštujući te zakon časti se i samog Stvoritelja.

Vjerojanto dio prisutnih je rijetko kada, a možda i nikada mogao doživjeti zajedničkii nastup dvojice svećenika sestrinskih ali dviju vjeroispovijesti. Razgovor je trajao puna tri sata i svi su ostali pažljivi i u pitanjima puni znatiželje za daljnjim ovakvim razmišljanjima. Susret je završio s kratkom zajedničkom pjesmom psalma: Zahvaljujte Gospodinu jer vječna je ljubav njegova.

Ovo je bio po organizaciji skromni ali zaista jedinstveni događaj za pamćenje u selu Kuterevu.
Brojač posjete:
267159
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016