ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Krasno - Bdijenje uoči Velike Gospe
Proslava svetkovine Uznesenja Marijina ili Velike Gospe započela je sinoć 14.kolovoza pozdravom hodočasnicima i pokorničkim bogoslužjem u 18,00 sati koje je predvodio mons.mr.Tomislav Šporčić, generalni vikar biskupije, a poslije je bila prigoda za ispovijed gdje je ispovijedalo više desetaka svećenika.

U svetištu Majke Božje od Krasna, središnjem marijanskom svetištu Gospićko-senjske biskupije, Križni put predvodio je vlč.Stanko Smiljanić, župnik iz Sinca, Ramljana, Čanka i Vrhovina, a aktivo sudjelovanje u čitanjima imali su vjernici iz Otočkog dekanata ( Brinja, Sinca, Otočca i Kompolja )

Nakon završenog križnog puta uslijedila je svečana procesija u kojoj je išao na prvom mjestu križ,djeca i muški svijet, svećenici koji su nosili kip Majke Božje Krasnarske, te žene.

Koncelebrirana sveta misa bdijenja započela je u 20,00 sati a predvodio ju je o.mr.Miljenko Sušac, redovnik – dehonijanac iz Zagreba, u suslavlju su bili i mons.mr.Tomislav Šporčić, generalni vikar biskupije i vlč.Nikola Komušanac, čuvar svetišta Majke Božje na Krasnu, te desetak svećenika iz biskupije.

U svojoj propovjedi o.Sušac je kazao kako na ovaj blagdan punine života slavimo trenutak prikazanja Marijina. Živimo u vremenu u kojem je izložena kultura života od samih početaka, danas nema prave ljubavi prema životu, ali zato Bog ljubi život i obnavlja život. Bog se raduje od samog početka života, mi ljudi ne ljubimo Boga, ne ljubimo život od samog početka jer živući čovjek je slava Bogu. Bog je sišao u Marijino krilo, Marija ga odgojila, hranila, žrtvovala se za njega.Bog je zato učinio da Marija dušom i tijelom bude uznesena na nebo. Marija je ljubila Boga i život, nama valja kročiti istim putem. Svako ljudsko srce želi puninu života. Mi danas slavimo vrhunac Božjih djela koje je učinio u majci. Marija je znak pouzdane nade i ljubavi prema životu. Mi hrvati se dičimo da Gospu nećemo nikada ostaviti. Danas se sustavno širi kultura depresije i očaja, a najveća je utjeha za kršćane da je Marija uznesena na nebo. Uznesenje Marije dušom i tijelom ukazuje koliko je važno naše tijelo. S tijelom ne možemo manipulirati, trgovati, Bog nam je darovao tijelo. Gledajući Marijin put gledamo kako doći do Boga. Valja kročiti puninom poniznosti i ljubavi, služiti životu. Naš hrvatski narod je napadan iznutra i izvana, i zato ugledajmo se u Mariju

Euharistijsko slavlje uveličao je združeni zbor biskupije, s pjevačima je koordinirao Ivan Prpić iz Senja, a za orguljama je bio bogoslov Josip Šimatović.

Nakon Sv.mise pristupilo se euharistijskom klanjanju. Presveto tijelo bilo je izloženo na oltaru, a klanjanje je predvodio o.mr.Miljenko Sušac koji je kazao: Klanjanje je prebrojavanje Božje riječi. Na klanjanju se redovito kleči ali većini vas okupljenih nije prikladno za klečanje pa možete i stajati a stariji i sjediti.

Nakon euharistijskog klanjanja procesija je krenula natrag do Crkve kako bih se odložio kip Majke Božje Krasnarske, a u Crkvi se obilazio zavjet oko oltara i pjevale Marijanske pjesme.

Sinoć u Krasnom okupilo se oko tisuću vjernika koji su došli iz Gospićkog, Otočkog i Senjskog dekanata. Bilo je puno skupina koje su hodočastile pješice i po nekoliko stotina kilometara iz Saborskog, Plaškog, Gospića, Otočca, Perušića,Kosinja i dr.
Brojač posjete:
265870
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016