ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Dobročinitelji
Velika Gospa u svetištu Majke Božje od Krasna
Krasno, (IKA) - Gospićko-senjski biskup Mile Bogović tradicionalno je slavlje Uznesenja BDM predvodio u svetištu Majke Božje od Krasna, u koncelebraciji više od dvadeset svećenika Gospićko-senjske biskupije i gostiju iz Riječke i Zagrebačke nadbiskupije.

Slavlje koje je na uočnicu blagdana predvodio o. Miljenko Sušac, monfortanac iz Zagreba, kao i središnja hodočasnička misa okupili su više od 10 tisuća hodočasnika, od kojih su mnogi hodali i više stotinu kilometara po duhovnu potporu koju im pruža zaštitnica Gospićko-senjske biskupije u srcu sjevernog Velebita.

Hodočastiti u gorje kroz prirodu, što su mnogi od vas danas učinili, potrebno je više nego ikada. To nije samo mehanika, već bogatstvo života, istaknuo je u homiliji biskup Bogović, istaknuvši zatim, prenoseći iskustvo jedne volonterke u obližnjem utočištu za medvjede u Kuterevu, kako se u gradu sve više osjećaju posljedice samouništavajućeg sustava koji više ne funkcionira i koji je postao izopačen. Ako izgubimo kontakt s prirodom, to je kao i politika koja je izgubila kontakt s narodom. U prirodi vidimo kako sve što raste najprije niče, cvjeta, donosi plodove i usahne. Tu čovjek vidi kako iz sitnog zrnca sjemena naraste veliko stablo. Tražeći smisao početka u posljednje vrijeme mnogo se pričalo o tom sitnom zrncu, Higgsovu bozonu ili o čestici koju je Bog posijao i od koje se cijeli svijet razvio. "U početku bijaše riječ" tj. Mudrost-Bog po kojemu je sve stvoreno. I ono što je prevažno a znanost to svojim tehničkim instrumentima ne može otkriti - Bog je sve stvorio iz ljubavi. I ti i ja postojimo zato što smo željeni i voljeni, i takvi ćemo ostati do kraja svijeta. Zato je potrebno da se susrećemo kao osobe a ne prema funkcijama i službama. Tada ćemo u ljudima otkriti ljudsku dobrotu koju je u nas utkao Gospod. Takvih je susreta, nažalost, sve manje i sve su plići. Boga ponajbolje upoznajemo preko braće i prirode, poručio je biskup Bogović.

Ove godine Dan hrvatskih mučenika slavit ćemo 25. kolovoza, tj. posljednju subotu u kolovozu, između Dana obilježavanja žrtava totalitarnih režima, posebno komunizma, i dana Krbavske bitke. Slavlje je u znaku iseljene Hrvatske. Vjerujemo da nas križ može povezati sa svom braćom po vjeri i krvi. Kristov križ postao je simbol povezanosti cijeloga čovječanstva, a križ krbavskih biskupa neka bude simbol povezanosti našega naroda. Vidimo se, dakle, na Udbini na misi koju će 25. kolovoza predvoditi biskup Egidije Živković, čiji su preci iz ovih krajeva pred 500 godina otišli u Gradišće i sve do danas uz vjeru sačuvali su i svoj jezik i osjećaj nacionalne pripadnosti. Zahvalimo Bogu na susretu s prirodom, Marijom i Isusom te poput Marije tražimo stalno razloge za veličanje Boga, pozvao je biskup Bogović.
Hodočasnike je na početku slavlja pozdravio čuvar svetišta vlč. Nikola Komušanac, a na kraju mise generalni vikar Gospićko-senjske biskupije mons. mr. Tomislav Šporčić podsjetio je na pastoralni plan biskupije koji je posljednje dvije godine bio u znaku župnih suradnika i najavio novu Godinu vjere koju je u znak 50 obljetnice od održavanja II. vatikanskog koncila proglasio papa Benedikt XVI. Pohvalio je hodočasnike koji su došli hodajući iz Saborskog, Gacke doline, Viškova kod Rijeke kao i pripadnike udruge specijalne policije Ajkule koji su od južnog Velebita propješačili 250 km.
Brojač posjete:
203908
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016