ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Kako urediti Gačanski park hrvatske memorije?


Dana 31.kolovoza je u župnom stanu u Otočcu održan sastanak u svezi uređenja prostora oko crkve Presvetoga Trojstva i parkića uz crkvu. Radnom sastanku je nazočio Mario Barković, otočki gradonačelnik, arhitekt Zeneral kao predstavnik tvrtke Arbi, Šime Vidulin kao voditelj kiparske kolonije GACKA 2012., odnosno projekta Gačanskog parka hrvatske memorije, Joso Brajković, predsjednik Županijske komore Otočac, Milan Kranjčević, predsjednik Katedre Čakavskog sabora pokrajine Gacke te kao domaćin msgr. Tomislav Šporčić. Naime, iskorištena je nazočnost umjetnika kipara da se s tvrtkom Arbi d.o.o., arhitektonskim biroom za projektiranje i obnovu sakralne arhitekture, interijera i povijesnih građevina iz Zagreba porazgovara o konceptu uređenja prostora, s posebnim osvrtom kako u okoliš crkve i prak uklopiti skulpture koji kipari izrađuju. Zeneralu je iznesen niz prijedloga i postavljeno mnogo pitanja oko samoga uređenja.

Kao sažetak razgovora može se izvući da prostor oko crkve Presvetog Trojstva konačno treba urediti i to na dvije razine: sam ulazni prostor i zapadnu površinu treba popločati i privesti liturgijskoj svrsi za bogoslužja na otvorenom, dok sam park treba uklopiti kao zasebni zeleni dio u cjelinu prostora. Po mišljenju msgr. Šporčića crkva treba dobiti vanjski oltar, s tim da postojeći križ s čahurama treba zadržati i primjereno ga uklopiti poput svojevrsnog retabla s oltarnim stolom, da treba zadržati stari ambon, koji je do uništenja crkve bio dio interijera crkve, da treba naći primjereno mjesto i razbijenom zvonu, sve na razini simbolike stradanja hrvatskog naroda općenito, a posebice Gačana u Domovinskom ratu.

A što se tiče samog parkića, on bi trebao preuzeti dvojaku ulogu; jasno bi bilo naznačeno da se radi o crkvenom prostoru kako u nj ne bi zašli crkvi neprimjereni sadržaji, ali i da bude posve otvoren vjernicima, građanima, ali i dragim gostima i posjetiteljima. Naravno da će ovakav koncept od arhitekata zahtijevati pomnije promišljanje i nuđenje kvalitetna sadržaja. Ako se k tome doda 31 umjetnički obrađeni kubus, priča oko parka otočke crkve će svakako biti sadržajnija. ( M.K.)


Brojač posjete:
30322
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016