ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Budite vršitelji riječi, a ne samo slušatelji,zavaravajući sami sebe.
Danas, 02.rujna, na dvadesetidrugu nedjelju kroz godinu središnje misno slavlje u 11,00 sati predvodio je i propovijedao mons.mr.Tomislav Šporčić generalni vikar biskupije i otočki župnik.

U svojoj propovjedi osvrnuo se na današnje Evanđelje po Marku (Mk 7,1-8.14-15.21-23)., te kazao: Umivanje ruku i pranje posuda imalo je kod Židova higijenski i obredni značaj. Isus je sa svojim učenicima — kao što nam pripovijeda današnje Evanđelje — te običaje namjerno obišao. Zato, da ih upozori na njihov dublji sadržaj .

Što se dogodi čovjeku, koji jede hranu s neopranim rukama ili iz premalo oprane posude? Nešto vanjske prljavštine ulazi u njegov želudac. Da li je zato postala uprljana njegova nutrina? Ako je takav bio već ranije, nikakvo umivanje ruku i pranje posuda neće ga učiniti nedužnim i pravednim.Dragi farizeji i pismoznanci, tako jeftino zaista ne ide! Treba se zadubiti u smisao propisa o pranju i značenju čišćenja. Kada umivaš ruke, gledaj na čistoću srca!Na temelju današnjih čitanja možemo prepoznati bitne stupnjeve ispravno shvaćene poslušnosti. Ponajprije, važna je spremnost na slušanje, jer bez slušanja Božje volje nema praktičnog vjerovanja.Slušanje je prvi korak, ali ono samo nije dovoljno. Ako želimo da riječ koju smo čuli u nama nešto pokrene, ona mora prožeti čitavo naše biće. Ona mora, kao što kaže drugo čitanje, u nas biti usađeno, u našem životu pustiti korijenje. Riječ koja dolazi izvana mora proći svoj put kroz naše misli, osjećaje i kroz našu volju. Božja riječ mora u nama postati čovjekom.

Sloboda pak nije samovolja, nije neobuzdanost bez granica. Onaj tko prekoračuje unutarnji Božji zakon, pokazuje se, doduše, kao da živi svoju slobodu, ali u stvarnosti biva sve više robom neurednih utjecaja i požuda, koji sve više potkapaju njegovu istinsku slobodu. Uistinu slobodan,a time i poslušan ("poslušnost" dolazi od "slušati") jest čovjek koji pažljivo nastoji čuti Božju riječ, koji onda odvagne što Bog u konkretnoj situaciji želi od njega, i koji onda i učini ono što je u njegovu srcu dozrelo kao ono što se ima učiniti.

Euharistijsko slavlje animirao je crkveni zbor a za orguljama bila je s.Ljubomira Lešić.


Brojač posjete:
2626214
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016