ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
IN MEMORIAM – don Ivan Olujić
Dana 02. rujna 2012. u 89. godini života u Salzburg-Oberalm umro je preč. GR Ivan OLUJIĆ, svećenik.

Vlč. Ivan Olujić rođen u Lovreču (Splitsko-makarska nadbiskupija/ 15. siječnja 1923. godine. Bogosloviju je studidrao u Zagrebu i Rijeci. Za svećenika je zaređen 1955. godine. Za župnikom Krasna i Kutereva bio 1955-1963. Nakon tih godina aktivnog i plodndog rada u domovini, uz dozvolu tadašnjg biskupa senjsko-modruškog mons. dr. Viktora Burića odlazi u Salzburg gdje do umirovljenja djeluje kao misionar za naše radnike u čitavoj okolici Slazburga.
U Krasnu i Kuterevu djelovao je vrlo uspješno na duhovnom i građevinskom planu. Okupio je u crkvu mnoge koji su se bili udaljili, oduševljavo mlađe i starije.Obnovljao župne crkve, župne stanove u Krasnu i Kuterevu. Obnovio je svetitše Majke Božje na Krasnu i druge crkvena zdanja. Osobito se zalagao na području duhovnih zvanja. Oduševio je više mladih da pođu u sjemenište i te se pripremaju za svećeničko ili redovničko zvanja. Među ostalim poslao je u sjemenište sadašnjeg riječkog nadbiskupa mons. dr. Ivana Devčića i mons. Tomislava Šporčića, generalanog vikara i župnika otočkog Ostavio je neizbrisiv pečat svoga djelovanja u svakom pogledu. S odlaskom iz Krasna i Kutereva nije prestao biti povezan s narodom kojeg je toliko zavolio. Mnogima je godinama pisao božićne i uskrsne čestitke. Pri dolasku u Hrvatsku nastaojao je bar na kratko posjetiti ove župe. U Slazburgu je nastavio raditi istim žarom dokle god je to mogao.
Pogrebne obrede u Salzburgu, uponedjeljak 10. ov. mj. vodio je salzburški nadbiskup sa svojim generalnim vikarom. Uz sadašnjeg župnika za Hrvate u Salzburgu fra o. Zlatka Špehara na spovodu je bilo više drugih franjevaca koji djeluju na području Austrije. Riječki nadbiskup dr. Ivan Devčić bio je spriječen doći pa je posalo svoga delegata mons. Nikolu Uravića, a iz naše biskupije prisustvao je mons. Tomislav Šporčić, vlč. Nikola Komušanac i g. Ivica Crnković - Pavenka. Nadbiskup Devčić je uputio svoju sućut i opis djelovanja vlč.Olujića za vrijeme župnikovanja u Krasnu i Kuterevu. Mons.Šporčić se oprostio od pokojnika izrazivši sućut i u ime biskupa mons. dr. Mile Bogovića. On je istaknuo trostruko upečatljivo djelovanje vlč. Olujića. I to: njegovu posebnost djelovanja upoznavajući svakog osobno po imenu i to u vrlo kratkom vremenu. Kao dobar Pastir koji pozna svoje i njega poznaju njegove. Imao je osjećaj za malene i pravom evanđeoskom smislu. Posebnu brigu je vidio za svećenička i duhovna zvanja. I veći broj mladih za njih je oduševio. Radio je s oduševljenjem svjedočeći žar Duha Božjega. Kao oduševljen mogao je druge oduševljavati. Mnogi mu ostaju trajno zahvalni.


-------------------------------------------

Neumornim obilascima, svetim misama, propovijedima, dijeljenjem svetih sakramenata, preč. Olujić je hrabrio, osvješćivao, okupljao i vjerski uzdizao na tisuće „Gastarbeitera“ – vjernika koji su iz raznih razloga tražili kruha za sebe, svoje obitelji, za Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu u Austriji – pokrajini Salzburg. I današnje filijale Hrvatske katoličke župe bl. Alojzija Stepinca u Salzburgu, u temeljima imaju djelo preč. Ivana Olujića.

S ponosom ovo ističemo, kako bi, barem ovim siromašnim riječima, ostavili trajni spomen upisan u zemaljski život vjernika-Hrvata na neumornog svećenika, propovjednika, ispovjednika, tješitelja i pomagatelja preč. Ivana Olujića.

Vjerujemo kako je Bog, milosrdni Otac, preč. svećenika Ivana primio među svoje svete i izabrane. Pirlikom posljednjeg posjeta preč. Olujić je nekoliko puta ponavljao: „Spreman sa poći Onomu kojega sam cijeli život ljubio….“

Neka mu je POKOJ VJEČNI u zemlji u kojoj je sve od sebe dao za vjeru i za svoj hrvatski narod.

Mons. Tomislav Šporčić na kraju pogrebne mise oprašta se od vlč. Olujića

Brat velečanog Olujića dolazio je u Kuterevo koji je sačuvao o tome najljepše uspomene. Pripovijeda ih T. Šporčiću.

Vjernici hrvati i austrijanci na pogrebu vlč. Ivanu OlujićuBrojač posjete:
32017
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016