ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Svečanost u Skradniku (župa Oštarije)
U nedjelju, 9. rujna o. g. u Skradniku (župa Oštarije) bila je svečana proslava Sv. Marka Križevčanina, zaštitnika mjesnog Dobrotvornog podupirajućeg društva, Sveti Marko. Prije početka mise održana je svečana procesija od kapelice do Osnove škole i nazad s barjacima društva i župe kao i zastava ostalih društava Ogulinskog kraja, kao što je Društvo Sv. Roka, Sv. Antuna, Sv. Josipa. Sudjelovala je i župa Sv. Ivana Nepomuka iz Saborskog. Misu je predvodio župnik otočki i generalni vikar mons. Tomislav Šporčić u suslavlju mjesnog župnika u Oštarijama popa Ante Luketića, župnika Plaškog i Saborskog fra. Slavka Antunovića, župnika josipdolskog vlč. Petra Šporčića i vlč. dr. Žalajka Blagusa, župnika u Zagorju.

Na misi su pjevali članovi Tamburaškog orkesta iz Hrvatskog Leskovca pod vodstvom prof. gđom Krajina. Propovjednik mons. Šporčić je predstavio životopis Sv. Marka. Istaknuo je potrebu bolje poznavanja kršćanskih svetaca koji su nam dali najkonkretniji putokaz kršćanskog života. Danas pretjerano naše uči usmjeruju prema drugim veličinama koje često odudaraju od kršanskih vrijednosti. Divimo se onima koji su postali veliki u brizi za osobno dobro i osobnu slavu. Sveci svoje djelovanje pa i žrtvu usmjeruju prema Bogu i bližnjemu.Osi su osobno nmali i nije im do vlastite slave. To je put služenja i put žrtve do križa. U tom su nam mučenici najjači primjer. Sveći su ljudi koji ostaju do kraja vjerni Bogu. Oni nam pomažu da i mi budemo vjerni svojim krsnim obećanjima, vjerni u bračnom i obiteljskom životu, vjerni u pomaganju slabima u tijelu i duši. Svatko od nas, u svom kršćannskom životu ima osobe koje su mu pomogle da se jače i konkretnije odvaže na put kršćanskog života.Za njega osobno bio je to primjer župnika pok. vlč. Ivana Olujića koji je ovih dana preminuo u Salzburgu, a svojevremeno je župnikovao u Krasnu i Kuterevu. Dobro bi bilo da i našim mladima dajemo primjer ostvarenih kršćanskih veličina. Oni su nam blizi jer su uvijek ostali mali. Propovijednik je spomenuo teškoće progonstva vjernika u prošlim vremenima. Spomenuo je primjer kad mu je mu je 1977. godine, dok je župnikovao u Oštarijama došao u kontrolu jedan od ogulinskih milicajaca i prijavio ga Sudcu za prekršaje jer se vjeronauk održavao u kući koja kao takva nije bila prijavljena.

Na kraju mise predstavnik DPD Sv.Marko u Skradniku darovao je voditelju ličku kapu s oznakom "Skradnik". Vjernici u Skradniku u suradnji s gore spomenutim Društvom počastilo je veliki broj okupljenih vjernika s lovačkim gulašem.

Članovi orkestra iz Hrvatskog Leskovca znalački pobožno prate misu, sviraju i pjevaju pod stručnim vodstvom prof. M. Krajine.

U procesiji prije sv. Mise vjernici su molili Krunicu s pjevanjem marijanskih pjesama.
Brojač posjete:
31927
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016