Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje
Tradicionalna manifestacija "Dani zahvalnosti za plodove zemlje - Dani kruha", održana je u danas u Otočcu, u Osnovnoj školi Zrinskih i Frankopana i to za prijepodnevni turnus u 8,00 sati i poslijepodnevni turnus u 13,30 sati.

Kao i svake godine, učenici i roditelji rado su se uključili u tu manifestaciju, te su danima pekli kolače, kruhove i razne krušne proizvode i izrađivali dekoracije, kako bi štand svakog razreda izgledao što privlačnije. Treba naglasiti da su sve izloženo izradile majke i bake djece uloživši puno truda i ljubavi, što naravno daje poseban značaj ovoj manifestaciji.

Cilj same manifestacije jest pokazati bogatstvo tradicije i baštine našeg kraja sa izložbom i degustacijom kruha, kolača te bogatom paletom plodova zemlje. Djeca će se počastiti s kolačima, a ostatak će biti darovan u Dom za starije i nemoćne osobe u Otočcu i jedan dio za Župu Otočac gdje u nedjelju dolazi biskup mons.dr.Mile Bogović i oko 250 župnih pastoralnih vijećnika iz cijele biskupije na godišnji susret ŽPV kojom prigodom biskup Bogović će svečano otvoriti i Godinu vjere .

Obred blagoslova u kratki nagovor održao je župnik i generalni vikar mons.mr. Tomislav Šporčić.

Mons. Šporčić je naglasio da je kruh sibol života. Blagoslivljanjem kruha Crkva želi posvjedočiti kako je svaki dar od Boga, pa onda u svakom slučaju i “kruh na svagdanji” Kruh nam se dariva da bi ga dalje dijelili. Kruh je onaj koji se lomi i dijeli braći. Dijeljenje kruha među ljudima stvara zajedništvo. Isus je sebe dao, sebe “slomio” da bi imali život, da bi imali zajedništvo. Crkva prvenstveno svoju zahvalu Bogu daje s Euharistijom. No, Euharistija se mora protezati na našu svagdašnjicu. Sve u životu da bi moglo opstati i biti povezano potrebno je dijeliti. Dijeljenje liječi – ozdravlja, ono što je zatvoreno i odjeljeno od drugih.

Stolovi su bili svečano “ukrašeni” s različitim kruhom i svakovrsnim kolačima. Teško bi ovdje bilo izdvojiti koji je ljepši od kojega. Puno se može učiniti kad su vrjedne ruke i složna srca.
Brojač posjete:
213857
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016