ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Uoči Svih Svetih: svima se sviđa novi ulaz u groblje Poljica
Blagdan Svih Svetih groblje na Poljicima dočekuje u novom ruhu. Ovih je dana dovršena mrtvačnica i uređen ulazni dio na groblje, pa sada taj dio Poljica, ujedno zapadni ulaz u Otočac, izgleda posve drugačije u pozitivnom smislu. Ideja projektanta Pere Ljubića o mrtvačnici sa zemljanim krovom ispod razine kapele Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije pokazala se izvrsnim rješenjem za inače problematičan i skučen ulazni prostor.

Iako je laiku izgledalo da se s omanjim prostorom ispred poljičkog groblja ne može baš previše napraviti, arhitektonsko je rješenje uspješno nadomjestilo i sakrilo sve ranije nedostatke. Može se reći da se radi o jednostavnom, a originalnom rješenju, a izgleda da će dobiti nepodijeljenu podršku građana jer se sviđa svakome s kim smo god razgovarali.

Groblje je također ovim rješenjem dobilo 100 novih grobnih mjesta. Paralelno s mrtvačnicom nižu se betonske grobne niše, što je, kao i zeleni krov, također novost na otočkim grobljima. To betonsko „saće“ sadrži 40 niša, a ispred je slobodan prostor za još 60 ukopnih grobnih mjesta.

Ljubić je besplatno sačinio projekt mrtvačnice i uređenja okolnog prostora, a besplatno je obavljao i poslove nadzora. Tako je našao prikladan način da nešto trajno daruje svome Donjem gradu. Za sutra je najavljena i službena primopredaja novog objekta, a izvođač radova bila je tvrtka Građevinarstvo Stipić iz Sv. Ivana Zeline. U radove je trošeno nešto više od 625 tisuća kuna, koje je osigurao Grad Otočac.

U razgovoru s gradonačelnikom Marijem Barkovićem doznajemo da se zapravo radi o "Operaciji Donji grad". Tako je, naime, angažman oko ovog projekta nazvao trojac povezan zajedničkim donjogradskim djetinjstvom i mladenaštvom. Trojac čine gradonačelnik Barković, arhitekt Ljubić i dekan zagrebačkog Šumarskog fakulteta Milan Oršanić. Sve je jasno: Ljubić je projekt zamislio, Barković financirao, a Oršanić potpomogao darovanim zelenilom za završno šminkanje.

M.K.G.
Brojač posjete:
30372
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016