ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Župnici će skupljati podatke o ubojstvima iz doba komunizma
Katolička crkva u Hrvatskoj kreće u konkretnu akciju prikupljanja podataka o žrtvama komunističkog progona pa će uskoro župnici diljem Hrvatske početi primati informacije o žrtvama.

Odgovor je to Crkve državi na njezino izbjegavanje hvatanja u koštac s problemom komunističkih žrtava te na ukidanje Ureda za žrtve komunističkih zločina.

Konkretnu inicijativu pokrenula je Komisija za martirologij Hrvatske biskupske konferencije na svome nedavnom susretu u Zagrebu pod vodstvom gospićko-senjskog biskupa mons. Mile Bogovića.

Rečeno je da je u ovome trenutku “najvažnije uspostaviti povjerenstva u svakoj nad/biskupiji koja bi pomagala komisiji u osmišljavanju programa na terenu i u ostvarivanju konkretnih zadaća”.

Predlaže se, također, da biskupije obilježavaju svake godine spomen na žrtve, odnosno da je najpogodniji način da se hodočasti na mjesto stradanja ili da se ondje obavi križni put.

“Svakako treba raditi na traženju tragova mučeništva na našim prostorima, napose u Drugom svjetskom ratu i poraću. Komisija sa žaljenjem konstatira snažan otpor državnih vlasti da se napravi popis svih žrtava tog razdoblja, što se čita iz nastojanja da se dokine Ured za žrtve komunističkih zločina.

Obrasci župnicima

Zato će trebati – koliko je to moguće – poraditi preko župnih ureda da se istražuje ne samo tragove mučenika nego i sve žrtve.”

“Župnicima će trebati dostaviti obrasce koje bi uz pomoć svojih suradnika ispunjavali i slali u biskupijsko povjerenstvo”, objašnjavaju iz Komisije za hrvatski martirologij i najavljuju kako će se uskoro na njihovu portalu hrvatski-mucenici.net moći pronaći potrebni materijali koje će čitatelji moći dopunjavati i slati svoje primjedbe.

Također, biskup Bogović najavio je i pokretanje Instituta za istraživanje posljedica totalitarizama 20. stoljeća.

Darko Pavičić / Večernj list
Brojač posjete:
32019
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016