ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Koja je zapovjed prva od sviju ?

Na današnju 31.nedjelju kroz godinu ( 4.studenog ) središnju svetu Misu u 11 sati, u župnoj crkvi Presvetog Trojstva služio je mons.mr.Tomislav Šporčić generalni vikar biskupije i otočki župnik.

U svojim razmišljanjima osvrnuo se na današnje evanđelje po Marko, povodom pitanja: „Koja je zapovijed od sviju prva?“, citirajući Isusovu zapovijed ljubavi. Krist naglašava da je prva zapovijed „ljubiti Boga svim srcem.“ Ali on toj zapovijedi pridodaje i drugu: „ljubiti bližnjega.“ Za kršćanina, ova Isusova dvostruka zapovijed ljubavi jest plan i program njegova života. Nema ništa važnije niti veće. U tome je sav zakon i proroci. Ljubav prema Bogu i ljubav prema bližnjemu jest jezgra i srce civilizacije ljubavi, čiji smo graditelji svojim životom pozvani biti nasuprot “kulture smrti”, prisutne i vidljive u današnjem modernom društvu. Ljubiti jedni druge, jer Bog je sam sebe objavio i pokazao u čovjeku, put je čovjekova istinskog napretka u puninu života. Kroz ljubav, kao zakon ljudskoga djelovanja, događa se veličina ljudskog ostvarenja pomoću prave istinite i stvaralačke slobode. Sv. Augustin s pravom tvrdi: “Ljubi i onda si slobodan”. Naš način postojanja jest ljubiti Boga u svakom čovjeku. Konkretna posljedica toga je biti dobar prema svakom čovjeku i dobro mu činiti kao što je i Bog (prema) nama dobar.

Boga ljubiti svim svojim srcem i bližnjega kao samoga sebe, to je svrha i cilj našega postojanja i života. Ali u svemu tome, ne smijemo zaboraviti da ne možemo ljubiti Boga bez čovjeka, niti čovjeka bez Boga, ali niti sebe bez bližnjega, ili bližnjega bez sebe.

Euharistijsko slavlje animirao je crkveni zbor a za orguljama bila je s.Ljubomira Lešić.

------------

U nedjelju, 4. studenog o. g. u župnoj crkvi u Otočcu bilo je posebno svečano. Veliki broj djece, mladih i dobro pripremljenih ministranata koji su svečano ministrirali s nošenjem kadionice, svijeća, velikog križa, te svečane ulazne procesije djelovalo je svečarski i liturgijski osmišljeno. Tome je doprinijelo subotnje pripremanje kako Maloga zbora tako i proba i susret ministranata u velikom broju onih koji redovito ministriraju.


Dio ministranata koji dolaze na misu u 9 sati. To im je draža i prihvatljivije nego li u 11 sati.
Ministranti u župnoj crkvi poslije sv. Mise u sakristiji prije nego će svući svoja ministantska odijela. Rasapoloženi su jer je na misi bilo svečano, a tome su i sami puno doprinijeli.


I mali zbor je bio u pravoj formi.
Brojač posjete:
30410
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016