ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Dobročinitelji
Pepelnica - Čista srijeda

U srijedu 13.veljače je Pepelnica - post i nemrs.

S Pepelnicom, Čistom srijedom, počinje sveto korizmeno vrijeme, četrdesetodnevna priprava za blagdan Uskrsa. Svećenik će pod misom na Pepelnicu posuti malo pepela na glave vjernika uz riječi: „Obratite se i vjerujte evanđelju“ ili „Spomeni se čovječe da si prah i da ćeš se u prah pretvoriti“ ili Spomeni se čovječe da si prah i da se u prah vraćaš!“ To je poziv, vrlo ozbiljan poziv, da vjernici kroz korizmu ozbiljno rade na vlastitom obraćenju, da se okrenu prema evanđelju, da žive po evanđelju.

OBVEZATNI POST I NEMRS
Katolici su prema sadašnjim crkvenim propisima dužni obrdržavati post i nemrs na Pepelnicu (Čistu srijedu) i Veliki Petak. Zakon nemrsa obvezuje i sve petke u godini osim onih kad je svetkovina, ali u izvankorizmene petke može se umjesto nemrsa odabrati neko drugo djelo pokore ili kakvo karitativno djelo.
Nemrs (zabrana jedenja mesa) obvezuje sve vjernike otkad navrše 14 godina života pa do konca života, a post sve one koji su navršili 18 godina, a još nisu započeli 60. godinu. U posne dane smije se uzeti samo jedan pun obrok.
Župnici u pojedinim slučajevima mogu iz opravdanih razloga osloboditi pojedine osobe ili obitelji obveze posta ili nemrsa, ili tu obvezu zamijeniti drugim oblicima pokore.

Misa u 18,00 sati

Brojač posjete:
8009
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016