ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Krizma - kršćanska i ljudska zrelost
Pedeset i dvoje krizmanika, njihovih roditelja i prijatelja bilo je danas, 2.lipnja, na Svetoj potvrdi- krizmi koju je predvodio mons.dr.Mile Bogović gospićko-senjski biskup uz suslavitelje mons.mr.Tomislava Šporčić generalnog vikara biskupije i otočkog župnika, don Anđelka Kaćunka župnika u Kompolju i Brlogu i don Juru Ladišića pastoralnog suradnika za slijepe i slabovidne.

Crkva Presvetog Trojstva u Otočcu je bila prepuna, na današnji dan otvorena je i kora kako bi okupljeni puk mogao pratiti i sudjelovati u svečanoj euharistiji. Misno slavlje započelo je svečanom procesijom krizmanika i kumova iz župnog dvorišta u 10,30 sati. Svetište crkve bilo je pretijesno da primi sve krizmanike i kumove tako da su neki sjedili i u klupama u crkvi.

Na početku svečanosti župnik mons.Tomislav Šporčić biranim riječima obratio se biskupu i svim okupljenim vjernicima, te im zahvalio na današnjem danu.

U ime roditelja krizmanika biskupa Milu pozdravio je ispred Župnog pastoralnog vijeća i Biskupijskog pastoralnog vijeća Mario Barković - čiji je član.

U ime krizmanika biskupa je pozdravila Katarina, a koja je poslije s krizmanikom Edijem uručila i biskupu cvijeće u znak dobrodošlice.

Biskup u svojoj homiliji je kazao kako u ovoj Godini vjere kršćanin budi u sebi vjerničke snage, svijest da je Duh Božji u svijetu, Duh Kristov koji ga je vodio da prolazi čineći dobro.

U ovoj župi 52 krizmanika se otvara tom Duhu dobrote u zato su se odlučili stati pred svog biskupa kao nasljednika apostola da im podjeli darove Duha Kristova, onoga po kojemu je on bio nošen kada je prolazio svijetom čineći dobro. Sve što je činio bilo je na spasenje ljudi, na njihovo dobro.

Krizma je sakrament kršćanske zrelosti, što znači da već treba gledati kako preuzeti i neku ulogu u Crkvi, a onda i u društvu. Izlazi vrijeme odgovornosti drugih. Što znači zrelost ? To znači kada drugi može koristiti plodove tvoga rada i truda. Kao kad u voćnjaku možemo s grana jabuke, kruške, šljive uzeti plod i jesti ga da nam bude hrana. U vrijeme zelenila i cvijetanja biljaka ima potrebu sa strane, u vrijeme zrelosti ona od sebe daje plod. Slično su roditelji i stariji vodili brigu o vama, dragi krizmanici, i od njihova rada primili ste vi plodove.

Bijeg od zrelosti. - Postoje i napetosti koje čovjeka nukaju da misli samo na sebe, da želi samo cvjetati a ne donositi ploda na druge. Može netko misliti: Kako bi bilo lijepo kad bi svaki imao nekoga tko će raditi za njega. Pa nije to nešto novo, jer su nekadašnji gospodari imali svoje robove i radnike, a oni su uživali plodove njihova rada. Taj svijet je srušen, ali kao želja prisutan je i dalje. Zar ne bi bilo lijepo kad bi roditelji opskrbili tako svoju djecu da ne moraju raditi; ili bar da tako dugo žive i rade za djecu da oni ne nađu nekoga drugoga koji će za njih raditi. I takve misli dolaze na pamet ! Kako bi bilo lijepo kada bismo stvorili takvu državu koja bi svojim građanima osigurala sve bez rada i znoja; kad bi se ukinula radna mjesta a ostavili samo šalteri na kojima bi se dobivala plaća. - I to je odraz iste želje. Vjerujem da naši krizmanici tako ne razmišljaju, ali kao napast javit će se to i kod njih.

Vi, dragi krizmanici, znajte da pored toga što vam roditelji nisu mogli osigurati naročita dobra ovoga svijeta, ali su sačuvali i za vas najveći dar koji čovjek može u svom svijetu dobiti - svetu vjeru. U ovoj Godini vjere, ovim svetim sakramentom, neka vam Duh Sveti otvori srca da taj dar prihvatite, njegojete i prenosite na one s kojima živite - zaključio je biskup.

Euharistijsko slavlje animirao je crkveni zbor predvođen s.Ljubomirom Lešić a za orguljama bila je prof.Branka Bernardi.

( Crkva ispunjena do posljednjeg mjesta - danas su otvorene i kore da prime sve vjernike )

( Zajednička fotografija krimanika s biskupom, svećenicima i vjeroučiteljima )
Brojač posjete:
26755
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016