ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Sastanak (nad)biskupijskih povjerenika za obitelj u Zagebu
Sastanak (nad)biskupijskih povjerenika za pastoral braka i obitelji pod predsjedanjem krčkog biskupa Valtera Župana, predsjednika Vijeća HBK za život i obitelj, održan je u srijedu 19. lipnja u zgradi Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu. U prvom dijelu sastanka prof. dr. sc. Ivan Lovrinović održao je izlaganje na temu "Etičko bankarstvo i hrvatska obitelj".

Prof. Lovrinović iznio je kratki povijesni pregled pojave banaka i bankarstva ističući kako je još u srednjem vijeku bankar bio institucija moći. Ukazao je na specifičnosti banaka i njihovu ulogu te koji su preduvjeti da bi banka bila etička. Istaknuo je kako etičko bankarstvo nije iluzija iznoseći i neke pozitivni primjere iz svijeta poput kreditinih unija i mikrokreditnih institucija. Progovarajući o elementima koje valja uzeti u obzir prilikom zaduživanja osobito se osvrnuo na valutnu klauzulu i jednostranu promjenu kamatne stope pri tome problematizirajući potrebu uzimanja kredita u stranim valutama unatoč stabilnoj nacionalnoj valuti iza koje stoji država.

Istaknuo je potrebu edukacije mladih o osobnim financijama smatrajući da bi se te sadržaje trebalo obrađivati kako unutar školskog kurikuluma i vjeronauka tako i u sklopu priprave za brak, jer upravo su financijski problemi jedan od najvažniji uzroka rastave braka i destabilizacije obitelji. Na taj način mladi ljudi bili bi kudikamo osvješteniji o opasnostima dužničkog ropstva i mogli bi informiranije i odgovornije donositi financijske odluke razmatrajući sve raspoložive mogućnosti primjerice prilikom rješavanja stambenog pitanja.

Nastavno na Prvi nacionalni studijski dan za djelatnike pastorala braka i obitelji koji je održan u Zadru 19. i 20. travnja ove godine glavna točka drugog dijela sastanka bila je vezana uz održavanje biskupijskih obiteljskih dana u 2014. te Drugog nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji u proljeće 2015. Zaključeno je kako posebnu pozornost treba posvetiti pripremi kako za biskupijske dane tako i za 2. nacionalni susret. Na tom tragu, dr. Petar-Krešimir Hodžić, voditelj Ureda HBK za život i obitelj, obvezao se prirediti studijske vodiče i materijale za rad u župama. Dogovoreno je da bi se u pastoralnoj godini 2013./2014. odnosno do biskupijskih dana naglasak stavio na produbljivanje teologije tijela Ivana Pavla II., a nakon toga do 2. nacionalnog susreta, u pastoralnoj godini 2014./2015., produbljivala bi se tema evanđelja života. Povedena je i rasprava o mjestu, vremenu, temi i mogućim sadržajima 2. nacionalnog susreta te su oblikovani neki radni prijedlozi koji će se uputiti HBK.

Naposljetku, planirane su zajedničke aktivnosti u idućoj pastoralnoj godini, a predstavljeno je i međunarodno hodočašće obitelji na grob sv. Petra u Godini vjere koje će se u organizaciji Papinskog vijeća za obitelj održati u Rimu 26. i 27. listopada 2013.

Na sastaku je sudjelovao kao povjerenik za obitelj u Gospićko-senjskoj biskupiji mons.Tomislav Šporčić, generalni vikar.

( IKA )
Brojač posjete:
22649
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016