ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Godišnja sjednica kanonika Senjskog kaptola
Dana, 1. srpnja o. g. u župnom stanu u Senju održana je redovna - godišnja sjednica kanonika Senjskog kaptola kojeg sačinjavaju: Mons. Marijan Ožura, mons. Mile Pecić, mons. Mile Čančar, mons. Tomislav Rogić, mons. Tomislav Šporčić, preč. Petar Bogut i preč. Josip Mustač.

Sjednicu je sazvao i moderirao mons. Mile Čančar, prepozit. Na sjednici je sudjelovao i biskup mons. Mile Bogović. Nakoan što je zapisničar mons. Mile Pecić pročitao zapisnik s prošlogodišnje sjednice mons. Tomislav Šporčić govorio je najprije o točkama koje se trebaju organizirati u ovoj pastoralnoj godini kao što je slavlje Velike Gospe na Krasnu kojom se proslavom redovito i zaključuje pastoralna godina u našoj biskupiji. Ove godine provodili smo tu godinu pod vidom Godine vjere koja se proslava u čitavoj Crkvi. U Vatikanu će se Godina vjere zakljuačiti na svetkovinu Krista Kralja, 24. studenog o. g. Liturgijski ćemo i mi u biskupiji to proslaviti. No, u našoj biskupiji nova pastoralna godina provodit će se poslije blagdana Velike Gospe. A već u nedjelju, 18. kolovoza na blagdan Sv. Jelene u Rakovici proslavit će se 1700. godišnjica milanskog edikta (313 - 2013) kojim je car Konstantin dao kršćanima slobodu. On je to mogao učiniti samo po utjecaju njegove majke koja je kršansku vjeru živijal svijesno i duboko te sigurno nije mogla ne djelovati na svoga sina. Majčina ljubav ima svoju moć. Ljubav preobražava i mijenja na dobro. Za ovo slavlje je na osobiti način zauzet biskup mons. Mile Bogović. Stalo mu je da to bude ne samo slavlje na razini naše biskupije nego i na nacionalnoj razini. On je već pozvao zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića. Taj dan u Rakovici će svoj skup imati i KUD-ovi Slunjskog kraj koji će sudjelovati i u slavlju Mise, a mons. Šporčić je predložio da se pozove i sva društa "Hrvatska žena" koja postoje u više gradova diljem Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Biskup će stupiti s predstavnicima tih društava i pozvati ih da dođu u Rakovicu. Osim što bi članice ovih društava bile na misi za njih će se pririditi i dio programa izvan mise. Pjevanje na misi predvodio bi Pjevački - mješoviti zbor senjske katedrale. Za što bolju pripremu ovog slavlja potrebno je osnovati i Odbor koji bi o svemu još domislio i predvodio program.

Zatim je Mons. Šporčić predložio datume raznih susreta za pojedine kategorije župnih suradnika i članove biskupijskih struktura za one koje bi trebalo održati do kraja ove građanske godine i za one koje će slijediti do kraja lipnja iduće godine. Sjednica Prezbiterskog vijeća GS - biskupije bila bi 18. rujna o. g. Župna pastoralna vijeća i ove godine bi se trebala sastati u Otočcu u nedjelju 20. listopada o. g. To su dva vrlo važna susreta.

Biskup je istaknuo potrebu da se za sve predviđene susrete pronađe predavače koji će na adekvatni način održati predavanje za određene grupe i članove predviđenih struktura.

Katehetsko-vjeronaučna nedjelja mora biti predzadnje nedjelje u rujnu.

Čitavi program iduće pastoralne godine trebalo bi provoditi pod geslom: Odgoj za slobodu u znaku križa. Mons. Šporčić je predložio da se u smislu tog gesla prigodom završetka mislnih slavlja (posebno onih svečanijih) ponavlja misna, ulazna pjesma Velikog četvrtka koja glasi: "Mi treba da se hvalimo križem Gospodina našega Isusa Krista u kojem je spas, život i uskrsnuće naše. Po kojem smo spašeni i oslobođeni" O tome će se još promisliti na više razina.

Pri kraju sjednice naglašeno je da prigodom proslave Gospe Karmelske (Ribarske) u Senju kanonici trebaju sudjelovati u slavlju obučeni u kanoničko ruho koje je za takve prigode predviđeno.

Domaćin ovog susreta - župnik senjski vlč. dr. Richard Pavlić za sve je priredio ručak.

( foto: M.P.)
Brojač posjete:
34850
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016