Bdijenje uoči Velike Gospe na Krasnu
Proslava svetkovine Uznesenja Marijina ili Velike Gospe započela je sinoć 14.kolovoza pozdravom hodočasnicima i pokorničkim bogoslužjem u 18,00 sati koje je predvodio mons.mr.Tomislav Šporčić, generalni vikar biskupije, a poslije je bila prigoda za ispovijed gdje je ispovijedalo dvanaest svećenika.

U svetištu Majke Božje od Krasna, središnjem marijanskom svetištu Gospićko-senjske biskupije, Križni put predvodio je vlč.mr.Marinko Miličević - kancelar biskupije, a aktivo sudjelovanje u čitanjima imali su vjernici iz Otočkog i Gospićkog dekanata.

Nakon završenog križnog puta uslijedila je svečana procesija u kojoj je išao na prvom mjestu križ,djeca i muški svijet, svećenici, četiri djevojke koje su nosile kip Majke Božje Krasnarske, te žene.

Koncelebrirana sveta misa bdijenja započela je u 20,00 sati a predvodio ju je včl.dr.Milan Špehar, profesor na Teologiji u Rijeci, u suslavlju su bili i mons.mr.Tomislav Šporčić, generalni vikar biskupije i vlč.dr.Richard Pavlić župnik iz Senja i profesor na Teologiji u Rijeci , te deset svećenika iz biskupije.

U svojoj homiliji dr.Špehar je kazao mi ovdje okupljeni vjerujemo u jednoga Boga koji je taj Bog stvorio ljudska stvorenja. Na svoju sliku Bog stvori čovjeka i on je jedini taj koji može otkupiti čovjeka. Svako ljudsko stvorenje ima zadaću na ovome svijetu. Svi smo mi griješni ljudi, Bog je nama dao ljudsku slobodu. Na prvom mjestu kao sveci su Blažena Djevica Marija, i bez grijeha začeta, i dušom i tijelom uznesena na nebo i zato je Bog obdario to stvorenje biti majka. U povijesti kršćanstva i katolici i pravoslavci časte Mariju. Papa Pavao VI. vidjevši da ima koji časte Mariju napisao je vrlo važnih stvari kako bi mi kršćani trebali častiti Mariju. Marija je svojim životom pokazala poslušnost, slušala Boga, potpuno se predala Bogu. Što smo bliže Bogu nebojmo se da će mo zamoriti svijet. Marija je hodočasnica, ona se prepustila Bogu Biti hodočasnik zanči uzeti sa sobom ono najpotrebnije i pomoći drugome. Marija je moliteljica, Marija je uzor kako moramo molitvom prošnje izražavati Boga. Neka naše molitve budu kratke. Molimo Mariju neka majke žrtava u Domovinskom ratu nađu kosti svojih najmilijih i da ih mogu dostojno pokopati. Marija, ona koja je znala moliti i hodočastiti neka nam bude uzor da znademo slaviti svemogućeg Boga u nebu.

Euharistijsko slavlje uveličao je združeni zbor biskupije, s pjevačima je koordinirao Ivan Prpić iz Senja, a za orguljama je bio mladomisnik vlč.Josip Šimatović.

Nakon Sv.mise pristupilo se euharistijskom klanjanju. Presveto tijelo bilo je izloženo na oltaru, a klanjanje je predvodio vlč.dr.Milan Špehar koji je kazao: Klanjanje je prebrojavanje Božje riječi. Na klanjanju se redovito kleči ali većini vas okupljenih nije prikladno za klečanje pa možete i stajati a stariji i sjediti.

Nakon euharistijskog klanjanja procesija je krenula natrag do Crkve kako bih se odložio kip Majke Božje Krasnarske, a u Crkvi se obilazio zavjet oko oltara i pjevale Marijanske pjesme.

Sinoć u Krasnom okupilo se oko osamsto vjernika koji su došli iz Gospićkog, Otočkog i Senjskog dekanata. Bilo je puno skupina koje su hodočastile pješice i po nekoliko stotina kilometara iz Saborskog, Plaškog, Gospića, Otočca, Perušića,Kosinja i dr.
Brojač posjete:
129701
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016