Slavlje u svetištu Majke Božje od Krasna
Krasno - Gospićko-senjski biskup Mile Bogović tradicionalno je predslavio blagdan Uznesenja BDM u svetištu Majke Božje od Krasna, u koncelebraciji više od dvadeset svećenika Gospićko-senjske biskupije kao i gostiju iz Riječke nadbiskupije. Uočnica uoči blagdana koju je predslavio dr. Milan Špehar kao i središnja hodočasnička misa u 11 sati okupili su oko 10 tisuća hodočasnika, od kojih su mnogi došli hodajući i više od stotinu kilometara iz Rijeke, Gospića, Saborskog, Otočca. Svi oni došli su po duhovnu potporu koju zaštitnica Gospićko-senjske biskupije u srcu sjevernog Velebita pruža mnogim vjernicima, a sve ih je pozdravio privremeni upravitelj svetišta vlč. Šimo Božić.

Biskup Bogović je govoreći o marinskoj pobožnosti osudio pojavu karijerizma. Danas je cijela Hrvatska u hodočasničkom gibanju prema marijanskim svetištima, svojevrsna Croati volans. Uključite se punim srcem u našu molitvu i nemojte otići odavde dok se ne susretnete s Gospodinom. Uključite se u Godini vjere u seminare vjere, jer su vjera vrata i svjetlo ka punini života, poručio je na početku biskup Bogović. U tome nam je uzor Marija koja nije radila za ovaj svijet, već za vječnost. Kada je saznala za čast koja joj slijedi nije krenula zauzeti poziciju u društvu već je i dalje savjesno vršila obične poslove nazaretske kućanice. Time se stvaraju zdravi korijeni. Baš kao i njezin sin koji nije otišao na carski dvor tražeći materijalna sredstva za svoje programe. Nismo veliki ako stojimo na visokim položajima već ako s ljubavlju radimo svoj posao, poručio je biskup.

Baš kao što su Hrvati kao mali narod u prošlost zaustavili veliku silu s istoka, i danas je posrijedi bitka da je čovjek stvoren na lice Božje. Inače on postaje tržišna roba. Ako se držiš svojih korijena rasteš prema veličini i radi toga ne moraš napuštati svoje mjesto. Kršćanima ovaj svijet nije trajna domovina, no zato nevjernici imaju za cilj stjecanje bogatstva, časti i vlasti. Društva stvorena na vlast lako su lomljiva za razliku od Crkve. Kada je 313. godine vlast stala uz Crkvu i u njenim redovima neki nisu odoljeli tome, ali su mnogi otišli u pustinju, pa su tako nastali redovnici. Marija se nikada nije bojala jer je ruku Gospodinovu smatrala jamstvom pobjede, baš kao što nas je i Krist oslobodio straha. Osjetili su to i brojni vjernici u marijanskim svetištima u kojima su otkrili vrata ka vječnosti te bolje uočili svoje ljudske slabosti. Marijanska svetišta nude danas najbolje seminare za vjernike, zaključio je biskup Bogović.

Pjevanjem je slavlje uveličao združeni zbor pod ravnanjem Ivana Prpića Špike i uz orguljsku pratnju vlč. Josipa Šimatovića, dok je svoj udio imao i puhački orkestar DVD-a Otočac pod ravnanjem Marinka Krmeca.

Na kraju mise generalni vikar Gospićko-senjske biskupije uime Odbora za proslavu Velike Gospe na Krasnu mons. mr. Tomislav Šporčić podsjetio je na pastoralni plan biskupije koji je bio u znaku Godine vjere te najavio novu temu "Odgoj za slobodu u znaku križa".

IKA

Brojač posjete:
129682
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016