ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Dekanatski susret u Sincu
sinac1
Dana, 7. listopada o. g. u župnom stanu u Sincu održan je dekanatski sastanak svećenika Otočkog dekanata. Dekanatski sastanci održavaju su prema Pastoralnom planu biskupije svaki prvi ponedjeljak u mjesecu. U tijeku ljetnih mjeseci se ne održavaju. Sastanak je sazvao i vodio dekan i otočki župnik mons. Tomislav Šporčić.

Nakon molitve Trećeg časa domaćin sastanka vlč. Stanko Smiljanić, župnik Sinca održao je razmatranje o temi: Štovanje Blažene Djevice Marije u krćanskoj duhovnosti. U razgovoru o toj temi istaknula se važnost listopadskih pobožnosti koje su upravo u tijeku. Dobro je da se one redovito održavaju pa makar i s manjim brojem župljana. Po neko se uvijek pridruži i od onih koji nisu redoviti, osobito, ako nakon krunice slijedi sv. Misa. Pa oni koji dolaze na misu mogu se prije toga uključiti i na molitvi krunice.

Središnja točka programa ovog sastanka bilo je predavanje don Anđelka Kaćunka, župnika u Kompolju, s naslovom: Teološko-pastoralno značenje gesla ove 2013/14. pastoralne godine - Odgoj za slobodu u znaku križa. Isti je u svom izlaganju najviše istaknuo biblijske citate koji govore o odgoju za slobodu, ali i teškoćama koje koje odgoj prate. Bog svojom riječju u najvišem smislu odgaja čovjeka - narod. Bog je taj koji vidi i vodi čovjeka, te ga poziva da slijedi radosno i predano.

U trećem dijelu ovog sastanak mons. Tomislav Šporčić je izvijestio o održanoj sjednici Prezbiterskog vijeća Gospićko-senjske biskupije koja je održana u Gospiću, 18. rujna o.g. Na toj sjednici među ostalim važnim točkama bilo je usvajanje Pastoralnog plana za ovu godinu. Stoga je mons.Šporčić usput naglasio važnije točke iz tog pastoralnog plana. Već 14. ov. mj. u Gospiću će se održati Svećenička skupština na koju je pozvan predstojnik Ureda HBK za obitelje dr. Krešimir - Petar Hodžić. U nedjelju, 27. ov. mj. u Otočcu će se održati susret župnih pastoralnih vijeća svih župa naše biskupije. Predavanje će na tom susretu održati mons. dr.Milan Šimunović, profesor pastoralne teologije u miru. U svibnju iduće 2014. godine održat će se Obiteljski dan za našu biskupiju i to na Udbini. U tijeku vremena koje nam predstoji trebat će pripemati obitelji u našim župma da pripremljeni sudjeluju na tom Obiteljskom danu. Na ovaj dan posebno će se pozvati roditelji ovogodišnjih prvopričesnika. O drugih važnijih susreta koji će se održati u Otočcu jest ministrantski susret. On bi trebao biti 16. lipnja 2014. Povjerenik za ministrante je Don Anđelko Kaćunko. Isti će u dogovoru s drugima u dekanata predvoditi pripremu za taj susret.

Pod točkom razno mons. Šporčić je izvjestio svećenike o održavanju Trećeg, ovogodišnjeg turnusa Tečaja o braku u Otočcu. Na ovaj Tečaj dužni su se uključiti oni koji će se vjenačati u vremenu do Uskrsa iduće godine, ako ga već nisu pohađali. Zatim su svećenici pozvani da pripremaju tekstove za Godišnjak "Vrilo" koji ulazi u desetu godišnjicu. Urednik "Vrila" mons. Šporčić je zamolio da se tekstove i fotografije dostavi do blagdana Svih svetih.

Na dekanatskom sastanku po prvi put je sudjelovao Privremeni upravitelj župe Krasno i Kuterevo vlč. Šimo Božić. Njega je dekan posebno pozdravio i u ime svih zažalio mu je dobrodošlicu u ovaj dekanat. Tim više što mu mu to prve župe kojima upravlja. Isti je do sada nakon mlade mise službovao samo kao župni vikar u Senju. Vlč.Božić bi se trebao nastaniti u župnom stanu u Kuterevu. Svi prisutni su se spomenuli vlč. Nikole Komušanca koji je na oporavku od teških oprativnih zahvata kojima je ovog ljeta bio podložen. Zaželjeli smo mu što brži i što bolji oporavak.

Sastanak je završio zajedničkim ručkom što ga je pripremio domaćin vlč. Stanko Smiljanić.

Foto:
( Fotografija preuzeta od Župe Sinac )
Brojač posjete:
2575043
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016