ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Godišnja Skupština svećenika u biskupiji
žup5
Danas, 14. 10. 2013. u Biskupskom domu u Gospiću održana je godišnja skupština svećenika Gospićko-senjske biskupije. Skupštinu je sazvao i otvorio biskup mons. Mile Bogović. Biskup je prvenstveno naglasio važnost ove Skupštine ali i važnost programa koji je danas na programu. Pozdravio je gosta predavača, predstojinka Ureda HBK za život i obitelj dr. Petra Krešimira Hodžića te predao vodstvo daljnjeg programa generalnom vikaru mons. Tomislavu Šporčiću.

Nakon toga je izložio iscrpno i vrlo sadržajno predavanje: "Odgojna dimenzija Teologije tijela Ivana Pavla II." Počeo izlaganje o Studijskom danu koji je prošlog travanja održan u Zadru na nacionalnoj razini, a koji je raspravljao o teologiji tijela i evanđelju života. Vodio je slušatelje kroz događanja u zapadnoj Europi i Americi a koji se na različite načine osjećaju i u našoj javnosti te se bez prave rasprave i prethodnog upoznavanja roditelja i drugih odgovornih. Teologija tijela koju je prvi uveo blagopojni papa Ivana Pavao II. polazi od čovjeka - njegova tijela te vodi spoznaji njegove veličine i Božje slike u njemu. Osvruno se kratko i na Zdrastveni odgoj u našim školama, ali snažno je pozvao svećenike na proučavanje temeljnih postavki koje su iznesene u katehezama pape Ivana Pavla II., ali i u drugim teškovinama o toj temi.

Nakon predavanja nastavilo se s plodonosnom raspravom: Nije bilo dovoljno vremena da bi svi mogli izreći svoje pitanja i primjedbe. Predloženo je da dr. Hodžić sudjeluje kao predavač i na Tečaju vjere u Otočcu koji će se i ove godine održavati, te sudionicima približi ove sadržaje.

U drugom dijelu programa ove skupštine Biskup Bogović je izvjestio o stanju u Biskupiji a predstavio je i izvješća biskupijskih ureda (Kancelarije, Katehetskog ureda i Ekonomata. Mons. Tomislav Rogić je izvjestio što su pojedina povjerenstva učinila prošle pastoralne godine i što se kani učiniti ove godine.
Slijedila je točka: BISKUPIJSKI PASTORALNI PLAN 2013/14. s posebnim naglascima: a) O susretu župnih pastoralnih vijeća, o Tečaju vjere za župne suradnike u Otočcu; o Biskupijskom susretu supružnika na biskupijskom obiteljskom danu na Udbini, 3. svibnja iduće godine. Za sva ova tri događaja predviđeni su predavači i teme. No, najveću pažnju treba posvetiti Obiteljskom danu za koji treba provoditi dobre pripreme. Svi su pozvani da pronalaze i animiraju svoje župljane za koje smatraju da su prikladni nek se uključe u Tečaj vjere. Za njih se preporuča knjiga "Temeljni tečaj vjere" /za obitelj, mlade, zajednice i skupine/ a knjigu je tiskala izdavačka kuća Verbum u Splitu, 2010.
Mons. Šporčić predstavio je prisutnima sadržaj knjige. Prateći tijek današnje Skupštine ima se dojam da je ona jedna od uspješnijih uopće naših biskupijskih sastanaka. I biskup Bogović je izrazio svoje zadovljstvo te važnost obrađenih tema.

zup6
Brojač posjete:
2574797
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016