ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Započela predavanja Tečaja vjere za 2013/14 pastoralnu godinu.
tečaj2

Danas, 9. studenog 2013. u župnoj dvorani u Otočcu započeo je ovogodišnji (2013/14) program Tečaja vjere za župne suradnike. Održana su četiri sata predavanja, a predavali su biskup mons.dr. Mile Bogović i mons.dr. Milan Šimunović, profesor u miru s Teologije u Rijeci. Na predavanjima je bilo 55 osoba s područja čitave biskupije, a najveći broj polaznika je iz Otočca. Organizator i ovogodišnih predavanja je Povjerenstvo za župnu katehezu kojem predsjeda mons.mr.Tomislav Šporčić, generalni vikar.

Biskup Bogović govorio je o povijesti Crkve - Od Kristova Uskrsnuća do Milanskog edikta 313. godine - Konstatina Velikog podjela Sredozemlja na Zapadno /Rimsko Carstvo/ i Istočno /Bizantinsko carstvo.. Zatim o velikim raskolima u Crkvi tzv. istoči razkol i raskol na Zapadu .- Protenstatizam. Vodio je polaznike do događaja francuske revolucije te napomenuo druge revolucije koje su uglavnom bile protiv Božjeg autoriteta te postavljale čovjeka u središte. No, ako se čovjeku daje apstolutna vrijednost i čovjeka stavlja na mjesto Božje najlakše dolazi do toga da se sam čovjek izgubi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Biskup je trebao još posebno obraditi pastoralno geslo naše biskupije u ovoj godini, a koje glasi: ODGOJ ZA SLOBODU U ZNAKU KRIŽA. No, o tome je mogao samo kratko jer je za to bilo premalo vremena. O tome će biskup napisati posebnu poslanicu pa će se moći pročitati.

Druga dva sata održao je mons. dr.Milan Šimunović. Njegova tema bila je Nova evangelizacija. Isti je pokušao ocrtati stanje današnje Crkve i svijeta. I upravo u tom svijetu kakav jest bez obzira na razna osporavanja Crkva je pozvana evangelizirati. Osobito je naglasio pomirenje griješnih i svetih. Nema ih koji bi bili potpuno sveti, kao niti ljudi koje bi se moglo odbaciti. Svećenici, ali i svi drugi vjernici trebaju se radovati svakom koji prilazi k Crkvi, koji je na taj način tražitelj, pa i onaj koji kritiziva na svoj način traži. No, pitanje je kako pomoći u tom čovjeku tražitelju. Potrebno je ljuti s novim žarom, novim metodama ali i obnovljenim starim ali uvijek novim sadržajima. Prof. Šimunović je usput naveo puno primjera te raznih zgoda iz svog pastoralnog rada kao župnika u Rijeci ali i u drugim pastoralnim susretima.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Polaznici Tečaja su s velikom pažnjom pratili sva četiri sata predavanja.Predavači su pobudili tolika pitanja na koje nije bilo moguće odgovoriti radi kratkoće vremena. Prof. Šimunović je ostavio mogućnost da ga se pismeno upita bilo koje pitanje. Isti je obećao napisati i kratki sažetak svoga predavanja koje će polaznici dobiti. Ostavio je svoj e-mail da svatko može i tim putem postaviti pitanje.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Polaznici Tečaja pažlivo slušaju predavanje

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Brojač posjete:
32059
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016