ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Dobročinitelji
Blagdan sv.Blaža
sv.vlaho 002
Dana, 3.veljače, na blagdan sv.Blaža, u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Otočcu večernju svetu misu u 18,00 sati predvodio je i propovijedao mons.mr.Tomislav Šporčić, generalni vikar biskupije, otočki dekan i župnik, uz asistenciju don Jure Ladišića pastoralnog djelatnika za slijepe i slabovidne.

U svojim razmišljanjima mons.Šporčić je govorio o liku i djelu sv.Blaža. U svijetu poznat kao sv. Blaž, biskup i mučenik, u Dubrovniku se časti kao sveti Vlaho. Rođen je u 3. stoljeću u Sebasti u Armeniji i rano postao kršćaninom. Bio je liječnik, pomagao je siromašnima. Budući da je ustrajno svjedočio Krista, vjernička ga je zajednica izabrala za biskupa.

Kada je u vrijeme cara Licinija na Istoku započeo veliki progon kršćana, u kojemu su među prvima stradavali biskupi, Blaž je hrabrio svoje vjernike. Na njihov nagovor sklonio se u neku špilju ali su ga brzo pronašli i izveli pred sud. Kako se nije htio odreći vjere u Krista, odsjekli su mu glavu i bacili ga u jezero. Bilo je to 317. godine.

Uz današnji blagdan sv. Blaža povezan je običaj „grličanja“, tj. blagoslova grla koji svećenici podjeljuju uz dvije upaljene svijeće i uz riječi: „Po zagovoru sv. Blaža, biskupa i mučenika, oslobodio te Bog od bolesti grla i svakoga drugoga zla.“

Taj je blagoslov takozvana blagoslovina u Katoličkoj Crkvi. On se temelji na prastaroj predaji po kojoj je sv. Blaž svojim blagoslovom spasio dječaka kome je u grlu zapela riblja kost. Kod blagoslovina Crkva moli Božju pomoć u raznim potrebama, a po zaslugama Isusa Krista i zagovoru svetaca.

sv.vlaho 003

Svima koji danas slave sv. Blaža čestitamo dan njihova sveca, a svima koji imaju ime Vlaho, Blaženka, Blaž, Blaža.... Želimo sretan i blagoslovljen imendan!
Brojač posjete:
43042
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016