ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Dobročinitelji
Samostan
Samostan

Samostan “Sv. Josipa” u Otočcu
Vladimira Nazora 8
53 220 OTOČAC
tel.: 053/ 771 009
e-pošta: samostan.otocac@sestre-scj.hr

O Družbi……..

Družba sestara Presvetog Srca Isusova (Societas sororum Sanctissimi Cordis Jesu – SCJ), autohtona je hrvatska redovnička zajednica i jedina nastala u gradu Rijeci potkraj 19. stoljeća. Družba je izrasla iz Pobožne udruge Kćeri Presvetog Srca Isusova. Osnovala ju je 1899. u Rijeci Majka Marija Krucifiksa Kozulić (1852.-1922.), pod vodstvom kapucina o. Arkanđela iz Camerina (1821.-1900).

Družba sestara Presvetog Srca Isusova dobila je papinsko odobrenje 1992., od Sluge Božjega pape Ivana Pavla II., o sedamdesetoj obljetnici blažene smrti utemeljiteljice Majke Marije Krucifikse Kozulić. Dakle, u istoj godini kada je i naša domovina Hrvatska priznata kao samostalna i suverena država. Naime, može se reći kako su gotovo sudbonosno ukorak išla povijesna zbivanja naše domovine i naše Družbe sestara Presvetog Srca Isusova.

U vrijeme teške jugosrpske agresije, odnosno obrambenog Domovinskog rata i sestre Presvetog Srca Isusova su se uključile u pomoć tisućama prognanika i izbjeglica, tako što su im otvorile širom sva vrata svih svojih samostana. Sve zajednice cijele Družbe i pojedine sestre tijekom cijeloga rata usmjerile su, prema mogućnostima, svoje snage, rad i vrijeme s prognanicima i izbjeglima, kako u karitativnom tako i na duhovnom planu da bar malo ublaže teške patnje pučanstva. Na nekim područjima primjerice u Lici i sestre su iskusile ratne nevolje, a od mnogih je sestara stradala ili prognana i najbliža rodbina. Osim toga, Družba je primila u Kuću maticu u Rijeci i u Samostan Srca Isusova u Crikvenici oko trideset djevojčica prognanih, izbjeglih ili poginulih branitelja, kojima je osigurala osnovno i srednjoškolsko obrazovanje.

Demokratskim promjenama u našoj domovini otvorile su se i nove mogućnosti djelovanja Družbe prema vlastitoj karizmi, te se zajednica sve više vraća svom izvornom karizmatskom poslanju. Družba je u Lici u Otočcu otvorila 1997. prvi ženski samostan nakon turskih vremena. Izgradila je i otvorila 1998. u Rijeci na Drenovi Dječji vrtić «Nazaret». Kuću utemeljenja i Samostan Srca Isusova (Sacro Cuore) u Rijeci, gradske vlasti Grada Rijeke su vratile Družbi 2002. godine. Samostan i nekadašnji Zavod Presvetog Srca Isusova Družba je u potpunosti morala obnoviti i otvorila je 2006. Ženski učenički dom Marije Krucifikse Kozulić, s pravom javnosti.
Danas, dakle, sestre rade u odgoju djece u vrtićima i apostolatu mladeži, katehiziraju u školama i na župama, skrbe za starije i bolesne, te rade u nekim crkvenim ustanovama. Družba danas broji 125 sestara koje djeluju u šest hrvatskih biskupija, te u Njemačkoj i Italiji, slijedeći karizmu svoje Utemeljiteljice Majke Marije Krucifikse Kozulić. Vjerujemo da je ona zbog svoga djela i krjeposna života proslavljena kod Boga i molimo i nadamo se da će biti uzdignuta na čast oltara. Želja nam je da preko nas, svake pojedine sestre Družbe Presvetog Srca Isusova, po svjedočanstvu života i djela, osobito po molitvi, ljubav Božjega Srca zahvati sve ljude jer Gospodin Isus reče: «Oganj dođoh baciti na zemlju i što hoću drugo, nego da sve zahvati» (Lk 12, 49).

————–
Upraviteljica Samostana u Otočcu je s.Ljubomira Lešić,  mobitel 098 945 11 33

Brojač posjete:
70011
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016