ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Dobročinitelji
O nama
Vjerujem da ste primjetili promjenu naše stranice. Neki od Vas izrazili su nam usmeno svoje zadovoljstvo s izgledom portala. Nastojat ćemo da i sadržaj na njemu bude što svježiji. Želimo i ovim putem biti što bliži prije svega našim župljanima u Otočcu, te vjernicima župa Otočkog dekanata, naše biskupije Gospićko-senjske ali i svima koje zanima naše djelovanje u župi Presvetog Trojstva u Otočcu.

Prvi areopag današnjeg vremena jest svijet komunikacije, koji ujedinjuje čovječanstvo čineći od njega – kako se često kaže “globalno sijelo”. Društvena priopćajna sredstva postala su tako važna da su za mnoge glavno obavjesno i odgojno sredstvo, vodić i nadahnuće za pojedinačno, obiteljsko i društveno ponašanje….Riječ je o dubljoj činjenici da u njihovu utjecaju ovisi većim dijelom sama evangelizacija. Samu poruku treba ugraditi u tu “novu kulturu” koju stvara suvremeno komuniciranje.

To je složeno pitanje jer se ta “Nova kultura” rađa, prije nego ili iz sadržaja, iz same činjenice da postoje novi načini priopćavanja s novim jezicima, novim tehnikama i novim psihološkim ponašanjima “(Redemtoris missio, br.37) Sredstva priopćavanja mogu se, upotrijebiti tako da se evanđelje navješta kao i da se istisne iz ljudskih srdaca”(Aetatis novae, br.4). Sredstva priopćavanja, koja nude izravni pristup informacijama, brišu prostornu i vremensku distancu i mijenjaju prije svega pravo zapažanje stvari. Stavrnost stupa u pozadinu onoga što se prikazuje. Zbog toga stalno ponavljanje izabranih vijesti postaje odlučnim činiteljem stvaranja javnog mijenja koje se stvara javnošću. Sredstva priopćavanja dobro su oruđe i sredstvo za promicanje kulture kao i za evangelizaciju onih koji u sekulariziranim društvima nemaju nikakvu drugu mogućnost da upoznaju evanđelje i Crkvu. Pastoral kulture mora pozitivno odgovoriti na pitanje Ivana Pavla II. “ Ima li još u uobičajenim sredstvima priopćavanja mjesta za Krista ?” ( Papina poruka za Svjetski dan društvenog priopćavanja 1997.)
 
Zadivljujuća novost na području tehnike priopćavanja sigurno je Internet…Bez sumnje, neizmjerne mogućnosti interneta mogu biti velika pomoć za širenje radosne vijesti, kao što to pokazuju neke crkvene inicijative koje obećavaju uspjeh. One, međutim zahtjevaju kreativan i odgovornosti svjestan razvitak na ovom “novom graničnom području poslanja Crkve “( Christifideles laci, br.44 ). Odgovornost župne zajednice te svih drugih kršćanskih grupacija i pojedinaca ne mogu ne koristiti i ove suvremene mogućnosti. Kako ne biti prisutan u informacijskim mrežama, čije niti već sežu u svako domaćinstvo, i ne iskoristiti ih da bismo unijeli vrednote poruke evanđelja.

Što koristimo od sredstva društvenog priopćavanja u našem Otočcu ?

U smislu gore navedenih citata crkvenog učiteljstva mi u našoj župi i dekanatu već po deseti put tiskali smo Godišnjak župa Otočkog dekanata “ Vrilo ” . Zaželjeli smo da to bude naša Gacka Danica, a to više ona i jest. U tom godišnjaku sudjeluje veći broj vjernika – laika, ali i župnici pojedinih župa. Na Hrvatskom radiju Otočac svake nedjelje u 7,30 sati emitira se vjerska emisija župe Presvetog Trojstva “ Put, Istina i Život ” . Emisiju vodi gđa. Valentina Grahovac, a urednik je sam župnik mons.mr.Tomislav Šporčić. Zahvaljujemo i upravi Radija Otočca na ovoj suradnji.

Ovu stranicu vodi nam Ivan Bižanović u ime Odbora za medije Župnog pastoralnog vijeća. Srdačno se zahvaljujem i njemu na spremnosti, odvažnosti i ustrajnosti u ovom poslu. Zahvaljujem se i Valentini Grahovac te svima koji na bilo koji način uzmu udjela na suradnji i tako važnom djelu pastoralnog djelovanja naše župe – a to su sredstva društvenog priopćavanja.

Neka Gospodin blagoslovi sve koji rade u ovom djelu naše pastve kao i one koji nas čitaju i prate. Neka nas snaga Duha Božjega okuplja i preko ovih sredstvava.

U župi su vrlo aktivni i mladi i imaju svoju Facebook stranicu VIS Trinitas koju uređuje Antonija Marić.

 

Mons.mr.Tomislav Šporčić, umirovljeni župnik otočki 

Brojač posjete:
305461
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016