ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Dobročinitelji
Proslavljen blagdan blaženog Alojzija Stepinca
s3
Danas slavimo blagdan blaženog Alojzija Stepinca. Njemu u čast slavljena je sveta misa u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Otočcu, a istu je večeras u 18 sati predslavio mons.dr.Milan Šimunović istaknuti katehetičar i pastoralni teolog.

U svojim razmišljanjima i homiliji prof.Šimunović osvrnuo se na život i dijelo bl.Alojzija Stepinca. Postojanost se rađa prokušanošću. Nadamo se da više neće biti mučeništva, ali kako se vjera izruguje pitamo se dali u demokraciji moramo mi to proživljavati. Živjeti je muka, mnogi su vjernici na muci što danas sa vjerom, danas se traže mnoga iskušenja, danas se vjera mora pročistiti, nije isključeno da su se mnogi isključili. Vjera je staromodna, a internet je danas IN. Vjeru danas osipamo, imamo malo mladih u Crkvi. Ako je netko otvoren lakše će prihvatiti nove načine rada. Za Crkvu slijedi vrijeme velike muke, ovako dugo neće moći, moramo nalaziti nove putove - kazao je mons.Šimunović.
s4
Blaženi Alojzije Stepinac na suđenju 3.veljače 1946. godine je rekao: Ja sam za svoje uvjerenje spreman podnijeti ne samo ismjehivanje, prezir i poniženje, nego - jer mi je savjest čista. Pripravan sam svaki čas i umrijeti. Stepinac koji je išao na sud kao duhovni pastir Hrvata, izišao je iz sudnice kao opći vođa svoga naroda i kao uzor svijetu. Kardinal New Yorka J.Shenn, 12.rujna 1948. godine je rekao: Kardinal je učinio da tisuće kamena tisuću puta odzvanjaju: Stepinac mu je ime.

Zavjetnu molitvu pred slikom bl.Alojzija Stepinca uputio je mons.Šimunović: Blaženi Alojzije Stepinče, obraćamo Ti se mi Tvoji štovatelji, na Tvoj dan, dan Tvoje mučeničke smrti, jer kršćani vjeruju da je taj dan za ljude sveta života "dan prijelaza" u slavu Svetih, dan ulaska u vječno zajedništvo s Bogom, što je Crkva i svečano potvrdila kada te je proglasila Blaženim. Razmišljajući o tvome životu i djelu ostajemo zadivljeni ali i izazvani da nastavimo Tvoje djelo svjedočenja za istinu Evanđelja i u današnjem vremenu kada su mnogi na nju zaboravili. Istina vjere i život po vjeri ugroženi su u našim obiteljima, koje su izložene raznim utjecajima.... Molimo te za naše redovite kršćane da ustraju u vjeri, da se ne daju smesti od pogleda i podsmjeha sredine.....Budi zagovornik i tješitelj svima bolesnima, ugroženima, nepravedno osuđenima, siromašnima i svima koji zbog bilo kojega razloga očajavaju...
s1
Dok je veći broj vjernika slavio svetu misu u Otočcu, put Zagreba u katedralu otišao je župnik mons.Tomislav Šporčić i don Jure Ladišić s jednim autobusom vjernika gdje svečanu koncelebriranu svetu misu u 19 sati predvodi uzoriti kardinal Josip Bozanić.
s5
Brojač posjete:
43013
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016