ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Dobročinitelji
Šesta nedjelja kroz godinu
misa
Danas, 16.veljače, na šestu nedjelju kroz godinu središnji misu u 11 sati predvodi je mons.mr.Tomislav Šporčić, generalni vikar biskupije, dekan i župnik otočki.

U svojim razmišljanjima osvrnuo se na danjašnje prvi i drugo čitanje, te Evanđelje po Mateju.

Prvo čitanje današnje liturgije iz Knjige Sirahove sažima naučavanje ovog učitelja mudrosti o ljudskoj slobodi. On tvrdi sa sigurnošću da je ljudska sloboda u stanju izabrati vatru ili vodu, život ili smrt, pravdu ili grijeh. Bog ne predodređuje ljudsko postojanje: „Bog nije nikad zapovjedio nikomu da bude bezbožnik niti dao dopuštenje za grijeh“. Dopušta da čovjek izabere sam. Daje mu slobodu. Ali nudi i zakone. Sloboda bez zakona je anarhija. Ipak Bog nudi čovjeku jedan okvir ponašanja, naravno čovjek može prihvatiti ako želi. Slobodan je i odbiti. Ali kad daje zakone, ne znači da ograničava čovjekovu slobodu. Daje zakon kako bi čovjeka očuvao. Dapače, zakon, prema Sirahu, je jednak daru slobode i odgovorni izbor koje čovjek od Boga prima kao stvorenje. Drugim riječima, zakon koji Bog daje, nije ni ispred ni suprotan slobodi, nego su dva principa koja se nadopunjuju. Jedno je u službi drugoga.

Evanđelje se nastavlja na priču o Zakonu govoreći o „novom Zakonu“. Ovaj evanđeoski tekst ima složenu kompoziciju, sadrži pojedine dijelove koje je teže shvatiti. Isus je u središtu svega: on nije došao ukinuti propise židovskog zakona, nego ih dopuniti. Stoga je jasno kako se Zakona ne oslobađa onaj tko ga krši, nego onaj tko Zakon nadilazi. Ne oslobađa se zakona onaj tko ga nasilno ruši, nego tko ga ispunjava. Ne pobjeđuje zakon onaj tko ga osporava i riječima dokida njegovu potrebu, nego onaj tko ga stavom i životom učini suvišnim i ne protiveći mu se.

Euharistijsko slavlje animirao je crkveni zbor pod vodstvo s.Ljubomire Lešić, a za orguljama bila je prof.Branka bernardi.
Brojač posjete:
43025
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016