ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Dobročinitelji
Otočki dekanat hodočastio na Udbinu
u7
Na drugu korizmenu nedjelju, 16.ožujka, već tradicionalno Otočki dekanat hodočasti u Crkvu hrvatskih mučenika na Udbinu. Ove godine hodočastilo je oko 250 vjernika sa 5 autobusa, a bili su tu i ovogodišnji kandidati za krizmu.
u3
Nakon križnog puta kojeg su predvodili vlč.Stanko Smiljanić i vlč.Šimo Božić sa čitačima iz naših župa Otočkog dekanata bila je ispovijed te sveta misa u 17 sati koju je predvodio gospićko-senjski biskup mons.dr.Mile Bogović u zajedništvu s mons.mr.Tomislavom Šporčićem generalnim vikarom biskupije, otočkim dekanom i župnikom te mons.mr.Tomislavom Rogićem čuvarom svetišta na Udbini i udbinskim dekanom te više svećenika iz dekanata.
u9
Na početku euharistijskog slavlja biskupa, svećenike i sve hodočasnike pozdravio je otočki dekan mons.Tomislav Šporčić koji je predstavio dekanat i događaje vezane uz dekanat.

U prigodnoj propovijedi na temelju misnih čitanja, biskup Mile je najprije istaknuo da se ovogodišnji niz dekanatskih hodočašće Gospićko-senjske biskupije na Udbinu događa treću godinu zaredom. Svakako, naglasio je biskup, još je važnije da CHM bude putokaz svakom hodočasniku prema vječnoj adresi, a ona – naša konačna i trajna adresa - je u Bogu, u Presvetom Trojstvu i "nemirno je srce naše dok ne otpočine" na toj adresi, rekao bi Sv. Augustin, jer na toj adresi osigurana nam je vječna sreća. Usporedivši potom naš životni hod s putovanjem, biskup je istaknuo kako nam danas na putovanjima kao vodič služi naprava koja se zove navigacija, u koju upišemo točnu adresu i navigacija nas riječju i slikom vodi sve do cilja ter nas na kraju upozori da smo stigli na odredište. Postoji li slična navigacija koja nas vodi do konačne i trajne naše adrese, upitao je biskup ter nastavio da odgovor na to imamo i u današnjim misnim čitanjima, a najizravnije se očituje u evanđeoskom izvještaju o Isusovu preobraženju odnosno u glasu s neba: "Ovo je sin moj ljubljeni! U njemu mi sva milina! Slušajte ga!"

Biskup je potom, kao primjer slušanja Božjega glasa, naveo Abrahama koji je krenuo iz Ura, a da ni sam nije znao kamo će dospjeti. No Bog ga je pozvao i on je krenuo. Bog je bio njegov vodič, njegova navigacija. Abraham nije imao u sebi tu navigaciju, nego ju je primao izvana - od Boga, podsjetio je biskup ter potom istaknuo kako je, za razliku od Abrahama, Isus u sebi imao sve potrebno da ljude vodi prema konačnoj adresi. "Njemu nije trebao netko pokazati put jer je on Put, njemu ne treba netko saopćiti istinu jer je on Istina, njemu ne treba netko govoriti o životu na krajnjoj adresi, jer je taj život u njemu – on je Život." A Sveti Pavao, dodao je mons. Bogović, otkrio nam je zakon kršćanske navigacije prema konačnom cilju. Apostol ga je izrazio riječima kako se onima koji Boga ljube, sve okreće na dobro (Rim 8, 28). To nam ulijeva hrabrost da se suočimo sa svim teškoćama, pa i ovima u kojima se sada nalazimo. Možda se katkada pitamo što će biti s nama u ovakvim prilikama ter što će biti s našom djecom ako se ovako nastavi. Ali, zaključio je biskup, onima koji Boga ljube, sve se okreće na dobro!

Euharistijsko slavlje animirao je župni crkveni zbor "Sv.Cecilija" iz Otočca pod vodstvom s.Ljubomire Lešić.
u2
Poslije mise hodočasnici su razgledali crkvu, te im je bila upriličena 15 minutna prezentacija o svetištu CHM od samog projekta - zamisli do današnje izgrađenosti i planovima za budućnost.
u8
Poslije okrepe i kraćeg druženja hodočasnici su krenuli autobusima svojim kućama.
u5
Brojač posjete:
43010
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016