ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Dobročinitelji
Proslava Blagovijesti u Gospiću
slika
(Gospić, 25.3.2014.) - Blagovijest kao naslovni blagdan gospićke katedrale Navještenja BDM svečano je proslavljen u Gospiću. Uz više (nad)biskupa Riječke metropolije i susjednih biskupija Blagovijest je predslavio pomoćni zagrebački biskup mons. dr. Ivan Šaško.

Misi je prethodila svečana procesija u nazočnosti župljana u narodnim nošnjama, a uz brojne hodočasnike misi su nazočili ličko-senjski župan Milan Kolić, gradonačelnik Gospića Petar Krmpotić, saborski zastupnik Darko Milinović sa suradnicima te predstavnici policije vojske kao i čelnici brojnih ustanova.
Uz predvoditelja biskupa Šaška suslavili su zadarski nadbiskup i predsjednik HBK Želimir Puljić, riječki nadbiskup Ivan Devčić, mjesni biskup gospićko-senjski Mile Bogović, porečko-pulski Dražen Kutleša kao i brojni svećenici, kanonici, đakoni i bogoslovi. Biskup Bogović je najavio skoro obilježavanje Dana gospićkih žrtava 4. travnja uz želju za jače određivanje grada Gospića prema tom događaju. Isto je tako pohvalio predvoditelja slavlja biskupa Šaška za podršku pri izgradnji Crkve hrvatskih mučenika kao i unutarnjem uređenju gospićke katedrale koja će kao obnovljena biti posvećena 25. Svibnja na 14. Obljetnicu papine bule o osnutku nove Gospićko-senjske biskupije.
Biskup Šaško je uz pozdrave kardinala Bozanića Blagovijest nazvao susretom Božje i ljudske riječi te istaknuo važnost osluškivanja Božje riječi, dodajući kako "riječ postaje snažnom i znakovitom samo u onima koji poznaju okus šutnje". Osvrnuvši se na Božji izbor skromne nazaretske Djevice, te na hrvatsku povijest biskup je rekao:

"Naši su stari u Gospiću podigli ovu crkvu Radosne vijesti, kojoj je Bog namijenio da bude majkom svih crkava Gospićko-senjske biskupije. Radosna i blaga vijest često je bila i ostaje osporavanom; njezini su znakovi uklanjani, pogrđivani, rušeni i paljeni. Ali ona ostaje biti središtem ljudskih života, nadahnućem po vjeri i pouzdanju koje obnavljamo osobito u euharistiji, ali i svaki put kada izgovaramo riječi molitve Zdravo Marijo. Toj je molitvi na stanovit način danas rođendan. Ali, ne samo njoj, nego predivnim plodovima koji su iznikli iz srca ljudi koji su ju usvojili i ugradili u svoje živote. Tako smijemo reći da bismo izbrisali velik dio hrvatske povijesti, ako bismo pokušali zanemariti sve ono tlo koje je natopila ta blagovijesna molitva." Dodao je da Bog u slavlju Blagovijesti otkriva svoje znakove, koje vjernici često zanemaruju, te istaknuo četiri otajstva koja čuvaju klicu Blagovijesti za našu Domovinu. Kao i Marija i mi moramo svoj put završiti vjerom uronjeni u otajstvo Božjeg utjelovljenja. Izabravši Mariju, siromašnu ženu iz Nazareta a ne neku iz carske obitelji Bog je pokazao da ne traži velike nositelje povijesti već nas male. Na kraju je naveo otajstva koja nas vode u radost, otajstvo stvorenosti i upućenosti na Boga, otajstvo Božje prisutnosti i poslužnosti, novog života djeteta i i otajstvo blagosti koje je posebno značajno u današnjem vremenu dominacije grubosti , zaključio je biskup Šaško u propovijedi u Gospiću.

Nakon mise biskup Bogović upriličio je u ordinarijatu tradicionalno primanje povodom Blagovijesti.
Z.R.
slika3
Brojač posjete:
43008
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016