ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Dobročinitelji
Planinarski križni put u Slunjskom dekanatu
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
U subotu i nedjelju, 5. i 6. travnja u Slunjskom dekanatu mladi iz više župa Zageba i okolice te 60-tak osoba iz župa Gospićko-senjske biskupije (20 iz dvadesetak iz Otočca) sudjelovao je na pobožnosti Planinarskog križnog puta.

Pri dan obavljao se prvi dio križnog puta, a drugog dana (u nedjelju) drugi dio. Prvi dio išao je od Slunja do Lađevca i natrag do Slunja, a u nedjelju od Slunja do Cetingrada. Kad je povorka došla blizu župne crkve u Cetingradu bio je blagoslov kapelice (poklonac) Bl. Dj.Marije od Bezgrešnog začeća. Obred blagoslova obavio je generalni vikar mons. Tomislav Šporčić. Nakon toga sva povorak od oko 600 mladih pošla je u župnu crkvu gdje se slavila svečana Sv. Misa, koju je predvodio takođe T. Šporčić. Koncelebrirao je župnik domaćin mons. Marijan Ožura, župnik iz Zrinskog Topolovca vlč. Kereš i župnik iz Banije u Karlovcu vlč. Duje, a asistirao je i đakon koji je na pastoralnoj praksi u Karlovcu. Župnik slunjski mons. Mile Pecić morao je sa svojim aparatom snimati događaje. Grupa mladih je predvodila pjevanje uz sviranje na orguljama i gitarama. Raspjevana dala je izvredni svečani ton. Župnik mons. Ožura pozdravljajući na početku sv. Mise izrekoa je nekoliko važnih podataka o samoj crkvi Uznesenja Bl. Dj.Marije , a posebno je istaknuo gradnju nove crkve na temeljima stare koja je do temalja srušena napočetku Domovinskog rata. Ožura je ujedno rekao da je on župnik u Cetingradu 51 godinu. Na što mu je prisutna mladež srdačno čestitala raspoloženim pljeskom.

Mons.Tomislav Šporčić je u homiliji istknuo važnost liturgijskog vremena koje živimo i slavimo te litrgijskih čitanja koja nas najbolje pripravljaju na skoro slavljenje Kristovog vazmenog otajstva. U tom vidu istknuo je evanđelja prošle dvije nedjelje /Samarijanka i ozdravljenje slijepog čovjeka od rođenja/ te današnjeg evanđenja - povratak Lazara ponovo u život nakon što je već četvrti dan u grobu.. Sve je to najkoretnija priprava i navještaj što će se dogoditi s njime - tj. da će uskrsnuti nakon sigurne smrti kroz koju mu valja proći. Čovjek može uskrsnuti samo u snagom duha Božjega. Onom snagom duha po kojem je čovjek postao živa duša nakon što mu je Bog učinio tijelo do praha zemaljskog. Ono što je raspadljivo mora umrijeti. Tu ne mogu pomoći nikakvi umnici - znanstvenici ovoga svijeta. Sa sobom u drugi svijet nemože se ništa od ovozemaljskog bogastva ponijeti. Možemo ponijeti samo ono što smo dali - darovali. Možemo živjeti smao ako živimo Božju dobrotu. Bog je darovatelj. A mi također moramo k teme težiti. Ostarivati sliku božju u sebi. Naš vjernički život možemo usporediti s rijekom koja u svoj tijeku prima pritoke pojačanja i snage, ali ti pritoci često presuže, oslabe. Ne možemo se u njih previše uzdati. Tome možemo doskočiti samo tako da idemo k izvoru života koji je u dibini našega srca. Tu trebamo tražiti i susret s Bogom. To nam sugerira i onaj Isusov razgovor sa Samarijankom, razgovor Maret s Isusom i toliki druggi evanđeoski susreti Boga i čovjeka koji su se dogodili u Isusu Kristu.

Na kraju mise "pljuštile" su zahvale. Županicima domaćinima ovog Križnog puta (slunjski i cetingradski), predvoditelju mise, gradonačelnicima Slunja i načelniku općine Cetingrada, ljudima koji su pripremale kolače i sve drugo. Kao znak pažmnje svima su podjeljene knjige koji testom i slikom prikazuju dosadažnje planinarske križne puteve.

Nakon svečanosti u crkvi mnošto je upućeno u dvoranu Mjesnog odbora u Cetingradu gdje su svi podvoreni s večerom - vrlo ukusno pripremljenim grahom i domaćim kobasicama te kolačima.
Bio je ovo veliki događaj za čitavi slunjski kraj i ljude koji su doživjeli u svojoj sredini svježinu vjere mladih koji su puni života i radosti. Ta mladost znakovito progovara i gotovo viče - Domovina naša mladosti treba, treba života jer ona je lijepa ali najljepša je onda kad je ispunjena životima koji obećavaju.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
I nakon cjelodnevnog pješaćanja mladi ne izgledaju previše umorni.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Blagoslov kipa Blažene Djevice Marije u selu Podcetinu.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Pred crkvom susreću se i svećenici koji se još do sada nisu ni poznavali. Župnik Duje župe Krista Kralja na Baniji (Karlovac) i župik otočki mnos.Tomislav Šporčić.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Grupa mladih koja je predvodila pjevanjem uz orgulje i gitare.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Veći dio prisutnih mladih pristupio je i sv. pričesti.

Brojač posjete:
43087
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016