ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Dobročinitelji
Kanadski pisac O’Brien u Otočcu
k1
Jedan od najproduktivnijih autora kršćanske tematike na svijetu Michael O Brien, suvremeni kanadski pisac, esejist i slikar, urednik Nazareth Journala, nakon sudjelovanja na krčkom Biskupijskom susretu obitelji, posjeta Novalji i Golom otoku, u utorak je u pratnji supruge i Mate Krajine izdavača njegovih knjiga posjetio svog prijatelja don Anđelka Kaćunka i župnika otočkog mons.mr. Tomislava Šporčića koji su ga upoznali sa sjedištem dekanata i sa prilikama u Gackoj dolini.

Po riječima don Anđelka Kaćunka, Michael O Briena je teško opisati, i svi njegovi romani su svjetski betseleri, jedan je od najčitanijih pisaca jer je njegov žanr apokaliptična literatura, opisivanje posljednjih vremena čovječanstva, crkve i svijeta.
k2
Roman „Otok svijeta“ po Kaćunku je jedinstven po tome što prikazuje borbu hrvatskog čovjeka još od davnina, turskog vremena, preko četnika, partizana, hrvatskog proljeća, gdje u stvari stradava glavni lik romana Josip Lasta, i završava na Golom otoku i čudesnom, Božjom pomoći uspijeva preplivati povijest Golog otoka, što je rijetkima uspjelo. Roman je slika svijeta u kojem je Michael O Brien opisao Hrvatsku kao jedan specifičan otok.

Izdavač Michael O Brienovih knjiga Mate Krajina kazao je da je knjiga „Otok svijeta“ nastala sasvim slučajno, milošću ili darom Božjim. Ovom knjigom Michael O Brien napravio je nešto što nas povezuje, potiče i oplemenjuje.

Roman „Otok svijeta“priča je o djetetu rođenu 1933. na nemirnome Balkanu, koja prati njegov život sve do trećega tisućljeća. Središnji je lik Josip Lasta, sin siromašna školskog učitelja u zabačenu selu visoko u planinama unutarnje Bosne i Hercegovine. U trenutku kada roman započinje, u tijeku je Drugi svjetski rat te je čitavo područje Jugoslavije razdirano sljedećim suprotstavljenim silama: njemačkom i talijanskom okupatorskom vojskom te pobunjeničkim snagama koje im se odupiru – fašistički nastrojenim ustašama, srpsko-nacionalističkim četnicima te komunistički orijentiranim partizanima. Kako događaji uzimaju maha, nastupa pravi pakao te se mladi i nedužni nađu na putu velikoga zla. Jedina snaga koja im pritom preostaje jest njihova vjera i njihove obitelji.

„Izvorna koncepcija Otoka svijeta bila je osobna, – drugim riječima, roman koji se jednostavno pojavio u mojoj mašti kada sam upoznao ljude koji su živjeli u bivšoj Jugoslaviji u odlučnim trenutcima njene povijesti: osobito u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini. Istovremeno je postojao i vrlo jak nutarnji duhovni poticaj, osjećaj kako je povijest toga naroda značajna za čitav svijet. I jedno i drugo dogodilo se nekako istovremeno. U životu sam upoznao brojne ljude koji su trpjeli pod fašizmom i sovjetskim komunizmom. Ujedno gajim blisko prijateljstvo s nizom Hrvata i Hrvatica koji su sasvim sigurno junaci, dok su neki među njima vrlo vjerojatno i pravi sveci. Iako republike bivše Jugoslavije na Zapadu još uvijek ne uživaju javnu pozornost kao druge nacije koje su trpjele pod komunističkim režimom, njihova je priča jedinstvena i poučna. Desetljećima se Jugoslaviju na Zapadu pogrešno smatralo blagim oblikom socijalističkog upravljanja, Titovim “socijalizmom s ljudskim licem”. No, to je milijunima svjetlosnih godina daleko od prave istine. Tu je iluziju stvorila masovna propaganda, pomno osmišljen kulturni impresionizam namijenjen izvozu, kao i pokvareni motivi nekih zapadnjačkih vlada, s velikim političkim i novčanim ulozima u svoje takozvano prijateljstvo s Titovim režimom. Kada se srušio, oslobodile su se neke sasvim nove paklenske sile. Vjerujem kako je ono što se odigralo u tim zemljama istočno od Jadranskoga mora zapravo mikrokozam rata koji je već u tijeku i koji će trajati sve do kraja vremena“ – kazao je Michael O Brien.
k4
-------------

Michael D. O’Brien je suvremeni kanadski pisac, esejist i slikar. Urednik je Nazareth Journala, katoličkog obiteljskog časopisa, i autor je brojnih knjiga. Na hrvatskom su mu objavljeni romani „Posljednja vremena“ i „Pomračina sunca“. Piše i održava predavanja na temu vjere i kulture. Njegovi članci na tu temu objavljivani su u mnogobrojnim časopisima. Već dvadeset godina umjetnik je s punim radnim vremenom, sa slikama i muralima koji se nalaze u crkvama i muzejima širom Sjeverne Amerike. Sa ženom i šestero djece živi u Combermereu, Ontario. Njegov roman „Posljednja vremena“ već je nekoliko godina apsolutni hit među katoličkom literaturom, a posjetitelji Amazon.com-a, najveće svjetske Internet knjižare, ocijenili su ga s najvišom ocjenom – s pet zvjezdica, dok za roman „Otok svijeta“ sam autor kaže da je nastao na temelju istraživanja, iz srca i duše.

„Roman Otok svijeta preveden je na pet jezika i gdje su god pisane recenzije rekli su da je roman jako dobar. Do sada sam napisao 10 romana koji su prevedeni na 13 jezika, no gdje god je objavljen Otok svijeta recenzije kažu da je to moj najbolji roman“ – kazao je Michael O Brien prilikom boravka u Otočcu.
moB
Nakona pohoda župnoj crkvi gdje mu je župnik mons.Tomislav Šporčić rekao najosnovnije podatke o crkvi pošao je u župni stan na osvježavajuće piće i gdje je župniku poklonio dvije knjige sa svojim potpisom.
Budući je podne već poodmaklo trebalo je poći na ručak. Podnudili smo mu pastrvu iz najljepše rijeke - Gacke u restoranu "Ribić". Na kraju razgovora kod "Ribića" prije samog razlaza, među ostalim je rekao: Molite se za moju siromašnu Kanadu. Ona ima više novca ali premalo Duha Božjega. Pozvali smo ga da i drugi put navrati u našu Gacku. Rekao je - vrlo rado!.
Brojač posjete:
43076
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016