ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Dobročinitelji
Cvjetnica-Nedjelja Muke Gospodnje
cc2
Cvjetnica ili Nedjelja Muke Gospodnje slavi se u nedjelju prije Uskrsa, tako su vjernici župe Otočac danas po lijepom i sunčanom vremenu proslavili Cvjetnicu, Cvjetnica je uvod u Veliki tjedan. Bogoslužje ima dva dijela: blagoslov grančica i procesiju s njima te svečani spomen muke i smrti Kristove. Boja liturgijskog ruha je crvena i znak je istodobno Kristove mučeničke ljubavi i vatre Duha od koje je Isus gorio i izgorio.
c3
Tako smo danas prije početka sv.mise ispred župne crkve obavili blagoslov maslinovih grančica koji je predvodio mons.mr.Tomislav Šporčić generalni vikar biskupije i otočki dekan i župnik, u zajedništu s don Jurom Ladišićem pastoralnim djelatnikom za slijepe i slabovidne.
c4
Po uzoru na Jeruzalem misno slavlje započelo je procesijom s maslinovim ili palminim grančicama, a kod nas ponekad i grančicama od nekog drugog svježeg grma, koje su znak naše odanosti Kristu Kralju i to kroz gradski park, ulicom do Crkve. U procesiji je sudjelovalo više stotina vjernika Otočke župe.
c6
Tim činom se ponavlja gesta oduševljenja naroda koji je Isusa dopratio iz Betanije u grad Jeruzalem. Grančicama iz procesije okitit će se križ ili sveta slika u kući i ona će biti znak i podsjećati će nas da ostanemo vjerni Kristu Isusu sve do druge Cvjetnice, a jedan dio blagoslovljenih maslinovih grančica odnijet će ne na polje i zabosti u zemlju, za blagoslov usjeva i polja.
c9
Nakon što je vjerni puk iz procesije ušao u župnu crkvu započela je misa, te čitanje Muke po Mateju koja se čita u godini A, a koja je najopširnija i najsvečanija. Čitači su bili uz župnika mladi - polaznici 8.razreda osnovne škole.
c14
U svojim razmišljanjima - propovijedi župnik mons.Tomislav Šporčić kazao je da tjedan koji je pred nama zovemo Veliki tjedan jer se u njemu događaju velike, najveće istine našeg vremena. Srce tih istina jest: Isus je trpio i umro na križu za nas, da nas spasi od grijeha i smrti. Isus je tako izvršio Očev plan, a u tom planu predviđena je i nagrada za djelo otkupljenja - uskrsnuće. Mi kršćani vjerujemo da je Isus ušao u svoju slavu po muci i smrti. Cvjetnica je spomen na svečani Kristov ulazak u Jeruzalem. Putem kojim je prolazio oduševio mnoštvo naroda ( kao mi u procesiji) klicalo mu je svečane pozdrave. Danas Isus malo govori riječima, pa ipak nam nije nikad ništa veće rekao ili učinio od ovoga što danas čini. Ulazi u Jeruzalem i tamo podnosi sramotnu muku na križu. To je ono što se vidi izvana. Iznutra je to Isusovo posvemašnje predavanje Ocu i njegovu božanskom planu. Plan je dubok i jednostavan: Isus će svojom smrću otkupiti svijet od grijeha i svojim uskrsnućem zaslužiti svima koji mu se pridruže život vječni.
c13
Od 1986. godine Crkva na Cvjetnicu slavi Svjetski dan mladih i u mladima želi pobuditi osjetljivost za muke i probleme ljudi koji trpe zbog ratova, gladi i nepravdi. U svima nama liturgija Cvjetnice želi probuditi vjeru, koju je u satniku pod križem probudio umirući Isus, kako bi zajedno s njim mogli reći: “Doista, ovaj bijaše Sin Božji!”.
c10
Euharistijsko slavlje animirao je crkveni zbor predvođen s.Ljubomirom Lešić, a za orguljama bila je prof.Branka Bernardi. Crkveni zbor u procesiji pjevao je i himan"Slava čast i hvala Ti"...
c1
Brojač posjete:
43053
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016