ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Dobročinitelji
Misa posvete ulja u Gospiću
ulje1
Jučer, 16. ov. mj. u Gospićkoj katedarali Marijina navještenja slavila se sv.Misa posvete katekumenskog i bolesničkog ulja. To su ulja kojima se pomazuje krštenike i krizmanike te bolesnike u podjeljivanju
sakramena krštenja, krizme i bolesničkog pomazanja. Svečanu misu predvodio je biskup mons. dr. Mile Bogović a suslavili su gotovi svi svećenici Gospićko-senjske biskupije, osim onih koji radi bolesti nisu mogli doći.

Na sv. Misi predani su darovi vjernika koje su darivali u tijeku korizme u akciji "Misereor" koja se redovito organizira za potrebe Biskupijskog karitasa te za potrebe biskupijskih ureda. Darove su donosili sami župnici ili članovi Župnih pastoralnih vijeća.

Svećenici na ovoj misi redovito obnavljaju svoja svećenička obećanja. Biskup je u svojoj homiliji istaknuo kako su svećenici pomazanici Gospodnji tj. poslanici da propovijedaju radosnu vijest evanđelja. Oni su na to pozvani u svako vrijeme,tj. da propovijedaju u zgodno i nezgodno vrijeme. Naše vrijeme nije pogodno za taj navještaj. Suočeni smo s velikim teškoćama i nevoljama. Puno je događanja koja djeluju razočarajuće. Nade koje je narod polagao u narodne "vođe" i izlazak ka boljoj budućnosti daleko je još od ostvarenja. Dapače, mnoge stvari se urušavaju, posebno ekonomske teškoće, opustošenje mnogih krajeva, odlazak važnih institucija u velike centre te ostavljanje osiromašenog naroda, veliki od nataliteta i staračno stanovništvo tjeskobno obuzima ljude. Svećenici su jedni koji ostaju uz svoj malobrojni narod. Više puta se mogu osjetiti kao "grobari svoga naroda" jer je previše sprovoda a premalo krštenja i vjenčanja. Mnogi dečki ostaju neoženjeni, ne osnivaju obitelji, a mnoge obitelji nemaju osnove uvjete za život.

No, i u tim teškoćama i tjeskobama čovjek vjernik, osobito svećenik mora naći izvor radosti i nade.On se nada i vjeruje da Bog može i krivim crtama ravno pisati. Život nije u našim rukama nego u Božjim. Gospodin vodi a mi smo dužni tražti njegovu volju u svojem vremenu i mjestu gdje nas je Gospodin postavio.

Pjevanje je na misi predvodio višeglasni katedralni zbor pod vodstvom vlč. Josipa Šimatovića. Ceremnijar je vio vlč. Dino Rubčić.

Na bratskom ručku u biskupijskoj blagavaonici priredile su časne sestre Amalija i Viliberta. Na ručku je najrpije govorio generalni vikar mons.mr.Tomislav Šporčić. On je najprije izvijestio svećenike o pripremama za Biskupijski dan obitelji koji će biti na Udbini, 3. svibnja o.g. On je pozvao svećenike da nastoje što više okupti svojih obitelji i dovesti na ovaj Dan.

Nakon toga je mons. mr.Tomislav Rogić u ime svećenika izrekao čestitku biskupu mons.dr. Mili Bogoviću. Usput je izvjestio o odlasku na Susret Hrvatske katoličke mladeži u Dubrovnik.

Vlč. Stipe Zeba je pozvao na zajednički "Emaus" u župu Zavalje, 28. travnja., a vlč. Nikola Turkalj objasnio što treba još učiniti u vezi s legalizacijom crkvenih objekata. Bogoslovi su se preporučili za pomoć u organiziranju izleta u Njemačku i Austriju.

Na kraju biskup je svima čestitao Uskrs s pozivom da i oni prenesu njegove čestitke svojim župljanima.
Brojač posjete:
43064
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016