ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Dobročinitelji
Obredi Velike subote – Uskrsno bdjenje
s44
Čin bdijenja slavili smo u večernjim satima, u 21,30 sati kako bi se mogla uskrsna svijeća s trostrukim usklikom “Svjetlo Kristovo” unijeti u crkvu u trenutku kada je u crkvi potpuni mrak kako bi plamen Uskrsne svijeće rasvijetlio mračne sile i unio svjetlo u današnji svijet. To svjetlo nam simbolizira uskrslog Krista koji je za nas bio mučen, pokopan, a za nas je i uskrsnuo.

Služba svjetla:
s5
Dok su u samoj crkvi ugašena svjetla, župnik mons.Tomislav Šporčić pred crkvom blagoslivlje oganj kojim će biti zapaljena uskrsna svijeća. U blagoslovnoj molitvi župnik ističe da je Bog po svome Sinu dao vjernima oganj svoga sjaja. Kao što fizičko svjetlo grije i sjaji, tako nas uskrsli Krist grije i obasjava.

U uskrsnu svijeću svećenik zatim ucrta križ te prvo i posljednje slovo grčke abecede izgovarajući: “Krist jučer i danas, početak i svršetak, Alfa i Omega. Njegova su vremena i vjekovi, njemu slava i vlast po sve vjekove s6vječnosti. Amen.” Slijedi procesija svećenika, bogoslova i ministranata kroz još tamnu crkvu.

Na ulazu, u sredini i kod oltara župnik pokazuje svijeću sudionicima slavlja i klikće: “Svjetlo Kristovo!” Ovo je tzv. epegzegetski genitiv: svjetlo koje je sam Krist Gospodin. Zajednica odgovara “Bogu hvala” u zahvalnom obnavljanju životnog pristajanja uz Krista koji je svjetlo.
s77
Služba riječi:
s12
U Službi riječi ponuđena su čitanja tako da se dobije pregled povijesti spasenja. Prije nego će se čitati iz Novog zavjeta, svećenik zapjeva ”Slavu”. Tada ponovno zazvone zvona koja su umuknula kroz Sveto trodnevlje.

Krsna služba :

Na početku ovog dijela vazmenog bdjenja mole se Litanije svih svetih. U svecima slavi Crkva Kristovo pashalno otajstvo, jer su oni svetački živjeli i umrli snaženi krstom i euharistijom. Svećenik njih zaziva kad blagoslivlja vodu kojom će biti poškropljeni sudionici liturgije koji iznova prihvaćaju ono što su u djetinjstvu umjesto njih učinili roditelji i kumovi.
s11
Bitni dio blagoslova jest prošnja: “Molimo te, Gospodine, da po tvome Sinu siđe u ovu vodu sila Duha Svetoga: koji s Kristom budu ukopani u smrt, neka s njime po krstu ustanu na život.” Slijedi odricanje od grijeha, ispovijest vjere i svećenikova molitva Ocu, koji nas je preporodio vodom i Duhom Svetim, da nas čuva svojom milošću u istom Kristu Gospodinu našem za život vječni. U ovoj misi Litanije svih svetih služe kao Molitva vjernika a obnova krsnih obećanja kao vjerovanje .

Euharistijska služba :

Euharistijom nas povezuje kao braću i sestre, hrabri nas i onda šalje u život da raznosimo njegovo svjetlo i snagom njegova Duha mijenjamo i gradimo bolji i sretniji svijet. Ne za trenutak, prigodno, potrošno, nego «na dugu stazu.» Zato kršćani ne mogu bez Euharistije – Mise. «Ne možemo bez nedjelje» , govorili su prvi kršćani!
s8
Euharistijska služba završava radosnim uskrsnim poklikom: “Aleluja!”, koji doslovno znači “Hvalite Boga!” Taj je poklik izraz vjerničke radosti što je Bog uskrisio Krista od mrtvih i što nam krštenjem i euharistijom daje udio u životu Uskrsloga.

Blagoslov jela :

Nakon završetka večerašnjih obreda uslijedio je blagoslov jela. Mnogo košarica s jelom bilo je za blagoslov.
s13
Na kraju svećenik - župnik mons.Tomislav Šporčić , u svoje ime u ime don.Jure Ladišić, članovi župnog pastoralnog i ekonomskog vijeća, časne sestre i članovi župnih zborova svima vjernicima i kršćanima čestitao je Uskrs !
Brojač posjete:
42941
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016