ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Dobročinitelji
Nedjelja Uskrsnuća Gospodinova - Vazam
u6
Uskrs - Vazam je najveći i najvažniji kršćanski blagdan kojeg smo danas proslavili u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Otočcu. Svečanu svetu misu u 11 sati suslavio je mons.mr.Tomislav Šporčić generalni vikar biskupije, otočki dekan i župnik, u zajedništvu s vlč.Jurom Ladišićem pastoralnim suradnik za slijepe i slabovidene.
u1
U svojoj homiliji župnik je istaknuo kako je Isus nedvojbeno umro i pokopan. Svršetak je bio nezavidan i sramotan. Raspet je kao lažni učitelj, krivi prorok, zavodnik naroda i bogohulnik. Trebao je samo još da prezir i zaborav započne njegovu sudbinu i iskorjene mu spomen iz povijesti. Ali, upravo to se nije dogodilo. Povijest svijedoči da Isusovom smrću nije se sve svršilo, nego tek nešto neočekivano i veliko počelo. Raspeti postaje stožer same povijesti i ključ za razumjevanje njezina tijeka i sadržaja. I mi smo danas pozvani na svjedočanstvo Isusova uskrsnuća. Isus se i danas želi svojima javiti, s njima se družiti. Ne možemo biti mirni ako se djeci i mladima ne pruža dovoljno i na efikasan način Božja riječ, ako im se umjesto toga nudi droga, alkohol. Nekima smetaju raspela na javnim mjestima, pod izgovorom neke apsolutne demokracije i relativizma da se mlade koji su iz kršćanskih obitelji ne smije previše pitati o svetoj misi i molitvi. Nedjeljom ih se odvodi na sva moguća sportska natjecanja kojima se daje prednost pred vjerničkim slavljem nedjelje. Mladima se sugerira kao ideal života bez odgovornosti, olako stjecanje bogatstva. Nekad je čovjek imao jaču pripadnost zajednici, pa kada bi doživio neuspjeh, ta zajednica je nosila, rodbinska ili šira, nosila ga je tradicija. Danas je čovjek puno veći intelektualac, više nema toliku sigurnost ni pripadnosti, ni oslonca na drugoga. Osjeća se sam. Rezultati raznih istraživanja pokazuju kako su ljudi danas u većem strahu nego li u vremenima puno većeg siromaštva, neznanja i dostignuća tehnike.
u2
Na misi je bilo posebno svečano u prepunoj župnoj crkvi u zajednicu krštenih primljeni su Iva Bićanić i Adrijana Marincel - obje djevojčice iz Otočca.
u3
Euharistijsko slavlje animirao je mješoviti crkveni zbor "Sv.Cecilija" predvođen s.Ljubomirom Lešić, a za orguljama bila je prof.Branka Bernardi.
u8
Svečanu svetu misu prenosio je HRO - Hrvatski radio Otočac na svojim radio valovima, tako da je Božja riječ ušla u sve domove koji su slušali HRO.
Brojač posjete:
42970
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016