ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Dobročinitelji
Održan prvi Dan obitelji Gospićko-senjske biskupije
u11
Prvi Dan obitelji Gospićko-senjske biskupije koji je okupio više od petsto sudionika, supružnika s djecom, održan je u subotu 3. ožujka u nacionalnom svetištu Crkve hrvatskih mučenika na Udbini. Nakon što je susret otvorio biskupijski povjerenik za pastoral obitelji mons. mr. Tomislav Šporčić održana su dva tematska predavanja o roditeljskoj ulozi u spolnom odgoju i ispravnom odnosu prema materijalnim dobrima te euharistijsko slavlje koje je predvodio mjesni biskup Mile Bogović.

Voditelj Ureda HBK za obitelj i život dr. Petar Krešimir Hodžić roditeljima je ukazao na njihovu ulogu u spolnom odgoju djece. Koji odgoj vodi slobodi, a koji zarobljava, zapitao se dr. Hodžić te predstavio službene dokumente Crkve na tu temu od enciklike sv. pape Ivana Pavla II. „Obiteljska zajednica" iz 1981. preko Povelje o pravima obitelji iz 1983. godine te kao glavnog izvora „Teologije tijela" Ivana Pavla II. Prema njima spolnost je Božji dar i blago prema kojima se treba primjereno postupati. Predavač je zatim istaknuo temeljna načela ljubavi, načine kako razgovarati s tinejdžerima te potrebu suglasja roditelja s Crkvom i školom za dobrobit djece. Mr. sc. Zrinka Gregov s VERN-a govorila je o odgoju za ispravan odnos prema materijalnim dobrima. Pokušala je predstaviti kršćanski stav prema novcu i materijalnim dobrima što je vrlo značajno jer se u Bibliji u 2350 redaka govori o novcu i materijalnim dobrima, a samo 500 o molitvi. Sve počinje kod davanja džeparca djeci pri čemu ga treba pravilno usmjeriti na štednju i način zarađivanja. Bitno je da djeca nauče razlikovati želje od potreba. Biskup Bogović je u propovijedi istaknuo da je obitelj slika Božja, a dijete je slika svojih roditelja. Dijete kao kamera upija sliku i čuva ju, a ako se prema njemu projiciraju dobri osjećaji, slika koju dijete prima će biti film o Presvetom Trojstvu. Najbolja škola na svijetu je obiteljska škola, a najvažniji su predmeti odnos roditelj-dijete, muž-žena, brat-sestra, jači-slabiji, stariji-mlađi, odnos prema radu, društvu i prirodi. Što ljudi donose više zakona znači da je zatajila obiteljska škola. Biskup je na kraju izrazio nadu za bolje sutra jer su Hrvati zadržali vrednote i u njima ima zdravog tkiva. Misu je liturgijskim pjevanjem animirao združeni zbor mladih biskupije pod ravnanjem s. Ljubomire Lešić.
u1
Uslijedilo je inspirativno dramsko skazanje mladih župe sv. Križa iz Ogulina pod nazivom „Životna borba" o pobjedi dobra nad zlim i života nad svih đavoljim ponudama današnjice. Susret je završio klanjanjem pred Presvetim koje je predvodio čuvar svetišta i domaćin mons. mr. Tomislav Rogić.
IKA
u8
Biskup Bogović s predavačima
u2
Iz Otočca na Udbinu su vozila 3 autobusa a uz to bilo je i desetak osobnih automobila - oko kamere zabilježilo je i Slavena Prpić - predsjednika Gradskog vijeća Grada Otočca s obitelji
u6
( Pozivu su odazvale mnoge obitelji s djecom )
u5
( Na kraju je bilo Euharistijsko klanjaje - predvodio domaćin mons.mr.Tomislav Rogić)
u9
Djeca radosno pjevaju - okupljena oko mladih župe Ogulin
u10
Otočke obitelji među prvima su u subotu stigli pred crkvu hrvatskih mučenika na Udbinu, te su bez smetnje mogli učiniti zajedničku fotografiju.

ot1

Na početku programa Dana obitelji na Udbini sve pristune je pozdravio u ime Povjerenstva za obitelj generalni vikar mons. Tomislav Šporčić. On je kratko izložio razloge priređivanja ovog Prvog obiteljskog dana i razlog zašto je to baš u crkvi hrvatskih mučenika na Udbini.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mali pjevači otočke župe znatno su pomogli raspjevati sav prisutan narod. Znajući da ih mnogi slušaju bili su posebno pozorni na intonacije koje im je davala gđa Gabrijela Degoricija i na svaki pokret voditeljice s. Ljubomire Lešić

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sv. Misu zajedno s biskupom suslavili su svi prisutni svećenici

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Brojač posjete:
43080
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016