ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Dobročinitelji
Duhovi - Prva pričest u Otočcu
pričest
Na blagdan Duhova, 8. lipnja 2014. godine, u crkvi Presvetog Trojstva u Otočcu bilo je posebno svečano na misnom slavlju u 11 sati kada je sakrament Prve pričesti primilo 56 prvopričesnika iz župe Otočac.

Svečanu misu je predvodio i propovijedao mons.mr. Tomislav Šporčić, generalni vikar Gospićko-senjske biskupije, dekan i župnik otočki, uz asistenciju mons.dr. Milana Šimunovića i don Jure Ladišića. Nakon što je župnik pozdravio prvopričesnike, njihove roditelje, kumove i ostale vjernike te pojasnio kako blagdan Duhova itekako ima veze sa svečanošću Prve pričesti jer su oba događaja u znaku Duha Svetoga („Posveti ove darove Gospodine snagom Duha Svetoga“), u ime roditelja prvopričesnika pozdrav i zahvalu uputila je Ljiljana Lončar.

Slijedila je prva recitacija „Pustite malene k meni“, potom je pripjevni psalam pjevala Gabrijela Degoricija, a u homiliji je mons. Šporčić podsjetio kako su na Duhove, na dan Pedesetnice apostoli bili zajedno kad je uz silan šum sišao nad njih Duh Sveti u razdijeljenim plamenim jezicima te su oni stali govoriti u raznim jezicima. Povukao je paralelu između okupljanja apostolske zajednice i prve crkve sa starozavjetnim sklapanjem Sinajskog zakona i rađanjem Božjega naroda jer su se oba dogodila snagom Duha Svetoga. Podsjetio je kada su apostoli u strahu nakon Isusove smrti i uskrsnuća zatvorili vrata.

- Apostoli su bili prestrašeni i zatvorili su vrata, mi smo onda skloni razmišljati materijalistički, jesu li vrata bila željezna i li drvena, s bravom ili bez, a to nas ne bi trebalo previše zanimati. Isus jednostavno dolazi i kroz zatvorena vrata. Promatrajmo ta zatvorena vrata kao naš strah, kada smo u neizvjesnosti, kada se bojimo jedni drugih, kada se bojimo Boga, kada se bojimo sklopiti ruke, kada se bojimo ući u crkvu, kada se bojimo reći Oče naš koji jesi na nebesima, kada se bojimo glasno moliti, bilo da smo u crkvi, na groblju ili negdje drugdje, kada kažemo neka svećenik moli, to je njegova stvar, kada se bojimo otvoriti usta jer su zatvorena vrata tvrda srca, strah nas je. I apostoli su bili u strahu kada su zatvorili vrata danima, i nevjerni Toma nije vjerovao jer je zatvorio vrata svoga srca i trebalo je proći vremena. Apostoli su po Duhu Svetom postali poslanici, a prije toga su bili učenici. Sada propovijedaju cijelom svijetu da je Bog uskrsnuo i da je uzašao na nebo i da će opet doći. Nije dovoljno da dijete uči vjeronauk u školi i da sve zna, kako znaju reći roditelji, nije dovoljno samo znati, treba otvoriti srce Isusu. I vi ste poslanici, navjestitelji Isusove radosne vijesti, navjestitelji njegove ljubavi i dobrote, i vas, djeco, pozivam da propovijedate, kazao je župnik.

Nakon obnove krsnih obećanja slijedila je recitacija koju su izvele jedna majka i kći, potom paljenje svijeća i prikazna povorka s darovima, da bi svečanost dosegla vrhunac u trenutku pričešćivanja.

Nakon pričešćivanja izvedena je recitacija Tebi Kriste, a župnik je zahvalio svima koji su doprinijeli da svečanost prođe dostojanstveno i skladno. Euharistijsko slavlje animirao je crkveni zbor i dječji zbor pod vodstvom s. Ljubomire Lešić i orguljašica Gabrijele Degoricija i prof. Branke Bernardi. Na kraju svečanosti slijedilo je zajedničko fotografiranje, a župnik je prvopričesnima podijelio i uspomene na Prvu pričest i male molitvenike.

Galeriju fotografija pogledajte na www.glasgacke.hr

M.K.G.


Brojač posjete:
43089
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016