ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Dobročinitelji
Svetkovina presvetog Tijela i Krvi Kristove
t20
Danas, 19.lipnja, državni je praznik i blagdan - svetkovina je presvetog Tijela i Krvi Kristove. Svečano euharistijsko slavlje u 9 sati , u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Otočcu predslavio je mons.dr.Milan Šimunović, umirovljeni profesor pastoralne teologije, religiozne pedagogije i katehetike sa Teološkog fakulteta u Rijeci, a suslavitelji su bili mons.mr.Tomislav Šporčić generalni vikar biskupije, dekan i otočki župnik, don Jure Ladišić pastoralni suradnik za slijepe i slabovidene.
t2
Na početku svete mise župnik mons.Tomislav Šporčić pozdravio je sve prisutne prvopričesnike, krizmanike, roditelje i predvoditelja misnog slavlja dr.Šimunovića.
b5U svojoj homiliji prof.Šimunović je kazao kako je lijepo sjećati se svoje starine, lijepo je gajiti tamo gdje smo se rodili. Mi danas smo puno povezani internetom i puno komuniciramo i dobivamo informacija s interneta. Mi kršćani se sastajemo svake nedjelje da se ne zaboravi Sv.Pismo, mi ovdje čitamo Sv.Pismo i na oltaru lomimo kruh. Kad vas netko pita kuda idete nedjeljom, vi odgovarate " na mašu". Da, idemo na susret s Uskrslim Gospodinom, ovdje je Uskrsli Krist. Vi krizmanici krizmali set se da budete apostoli, pojavljujte se u crkvi kao čitači, pjevači - ta mladost potrebna je Crkvi. Nemojte biti "ukočeni", slobodno se uključite u čiutače, pjevače, sakristante... Mi želimo da mi Isusa nosimo dalje, da praštamo, da volimo, da posjećujemo stare i nemoćne. Nije Isus došao samo da mu se klanjamo, moramo nastaviti s njih hoditi dalje. Širimo dalje ljubav Božju, osobito nedjeljom. želimo biti novi ljudi, Isus nam daje snagu, svi smo mi griješnici. Budimo veseli kao kršćani, da blagujemo Isusa i da budemo slični njemu.
t12
Poslije Mise, krenula je procesija. Župnik nosi u pokaznici Presveto Tijelo Kristovo. Za to vrijeme zvone zvona, a staza kojom župnik i procesija ide posuta je cvijećem. Iznad župnika u procesiji nosi se baldahin (nebo). Uz put gdje procesija prolazi, na četiri postaje – oltara isti su okićeni cvijećem – prvopričesnici u svojim koraširama posipalu latice cvijeća, a DVD-a puhački orkestar svirao je pobožne crkvene pjesme u čast Presvetog sakramenta. Procesija ide redom do četiri oltara, koji su postavljeni na četiri strane svijeta. Kod svakog oltara procesija se zaustavila, pjevali se dijelovi četiri evanđelja i dao se blagoslov sa Presvetim. Oltari se rade na četiri strane svijeta jer su svi narodi pozvani da povjeruju u Spasitelja Isusa Krista, a sva četiri evanđelja se pjevaju jer sva evanđelista svjedoče da je Isus Krist stvarno nazočan u Presvetom oltarskom sakramentu.
t10
Tijelovskom procesijom vjernici iskazuju svoju vjeru, zahvalnost i poštovanje prema Isusu koji trajno želi biti s nama u otajstvu euharistije. U proslavi Tijelova sudjelovali su i ovogodišnji prvopričesnici u bjelim haljinicama sa svojim vjeroučiteljima i nastavnicima te krizmanici u crvenim haljinama sa svojom vjeroučiteljicom.
t5
Poslije blagoslova kod četvrtog oltara, procesija se vratila u crkvu, a dok se ulazilo u crkvu, zbor pjeva svečani „Te Deum“ ( „Tebe Boga hvalimo“). Nakon toga „Tantum ergo“ („Divnoj dakle“) sa blagoslovom sa Presvetim, molitva, te Pohvale Imenu Božjemu.
t7
( Po lijepom i sunčanom vremenu okupilo se mnoštvo vjernika )
t23
( Procesija gradskim parkom )
t6
( Članovi DVD-a Otočac u procesiji)
t12
( Krizmanici i prvopričesnici u procesiji )
t17
( Veliki broj mladih sa svojim roditeljima je bio na Tijelovskoj procesiji )
Brojač posjete:
43869
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016