ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Dobročinitelji
Susret vjeroučitelja Riječke metropolije
udbina1
Udbina, (IKA) - Susret vjeroučitelja Riječke metropolije koji je okupio oko 80 vjeroučitelja četiriju biskupija, Krčke, Porečko-pulske, Gospićko-senjske te Riječke nadbiskupije, održan je 25. lipnja na Udbini i Plitvicama. Susret je počeo pobožnošću križnog puta na Krbavskom polju kod crkve Sv. Marka Groba pa do Crkve hrvatskih mučenika gdje je zatim služena misa. Susret je nastavljen na Plitvicama u pastoralnom centru Marije Majke Crkve.

Križni put predvodio je predstojnik KU Gospićko-senjske biskupije vlč. Nikola Turkalj a molio se križni put u spomen žrtvama hrvatskoga križnog puta Ante Mateljana. Od prve postaje uz ostatke nekadašnje crkve na Krbavskom polju koju je podignuo pop Marko Mesić pa sve do Crkve hrvatskih mučenika vjeroučitelji su simbolički prošli put od mjesta velike tragedije pa do mjesta pobjede i poštovanja svih žrtava.
Misno slavlje u Crkvi hrvatskih mučenika predslavio je gospićko-senjski biskup Mile Bogović u suslavlju predstojnika KU Krčke biskupije don Antona Peranića, Porečko-pulske biskupije Sergeja Jelenića, Gospićko-senjske Nikole Turkalja te ostalih svećenika metropolije.

Biskup je vjeroučiteljima pojasnio koji su to bili Isusovi kriteriji, odnosno što se to sve kroz proslave ovih dana sažimlje kao bit Isusova učenja. Savršeni odnosi leže u Presvetom Trojstvu u međusobnom davanju i primanju, a upravo su takvi odnosi ključni i za ljude. Biskup je posebno podsjetio kako je Isus put za kršćane a ne kraj. Misa je završila hrvatskom himnom.

Čuvar svetišta Crkve hrvatskih mučenika mons. mr. Tomislav Rogić upoznao je zatim vjeroučitelje s nastankom ideje o gradnji crkve kao realizacijom poruke pape Ivana Pavla II. o potrebi isticanje značajnih mučenika u redovima pojedinih naroda na prijelazu ka 3. tisućljeću, što je ostvario biskup Bogović. Slijedilo je razgledavanje kripte i muzeja. Vjeroučitelji su zatim otišli na Plitvice u pastoralni centar Majke Marije Crkve gdje ih je ugostio župnik Plitvica vlč. Josip Štefančić.
Brojač posjete:
70046
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016