ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Dobročinitelji
Biskup Bogović predstavio ideju „Svehrvatskog groba"
bogović1
U prostorijama Hrvatske biskupske konferencije, pod predsjedanjem gospićko-senjskog biskupa Mile Bogovića, održana je 26. lipnja 11. sjednica Komisije HBK i BK BiH za hrvatski martirologij. Predsjednik Komisije je na početku izvijestio prisutne članove o ekshumacijama na području Gospićko-senjske biskupije s posebnim naglaskom na lokalitet Brotnja te o ishodu sudskog procesa koji je protiv njega pokrenuo pukovnik Ivan Grujić. Tužba protiv biskupa Bogovića je odbačena, iako se u nekim medijima pojavila vijest da je pukovnik Grujić oprostio biskupu Bogoviću. Biskup Bogović je obišao sva biskupijska središta s područja HBK i BK BiH, osim Požeške biskupije, i zajedno s drugim predstavljačima predstavio zbornik „Hrvatski mučenici i žrtve iz vremena komunističke vladavine", izdan prošle godine.

Jure Krišto je izvijestio o razvoju projekta Centra za istraživanje totalitarnih sustava koji je osnovan pri Hrvatskom katoličkom sveučilištu. Biskup Bogović je zatim predstavio ideju „Svehrvatskog groba" u kojem bi se pokapali posmrtni ostaci neidentificiranih žrtava, otkopani u prikrivenim grobištima. Taj grob mogao bi se mogao nalaziti na Krbavskom polju, podno Crkve hrvatskih mučenika na Udbini. Dopis o ovoj ideji bit će poslan Vladi Republike Hrvatske, Povjerenstvu za istraživanje, uređenje i održavanje vojnih groblja žrtava Drugog svjetskog rata i groblja poslijeratnog razdoblja, Hrvatskom Saboru, predstavniku Europske unije i Europskog parlamenta te svim povjerenicima za hrvatski martirologij. Franjo Talan, koji je ujedno član spomenutog Povjerenstva za istraživanje, uređenje i održavanje vojnih groblja, ukratko je izvijestio o izvršenim ekshumacijama u Brotnji 6. svibnja, u jami Golubinka kod Donjeg Lapca 14. svibnja, zatim u jami Pišćetak u Jezeranama te u Kršu kod Gornjeg Kosinja 29. svibnja. Održano je više komemoracija u spomen na žrtve Drugog svjetskog rata i poraća. U planu su ekshumacije na nekoliko lokaliteta na području Varaždinske biskupije, među kojima i grob dubrovačkog biskupa Josipa Marije Carevića. Predsjednik je iznio mišljenje da se ove godine, na dan Krbavske bitke 9. rujna, na Udbini pozovu hrvatski intelektualci koji će održati pogovor na temu „Udba - njezini korijeni i način rada od početaka do danas". Drugi je prijedlog bio da se sljedeće godine, povodom 70. obljetnice završetka Drugog svjetskog rata, organizira i simpozij na tu temu. Planira se također tiskati zbornik u kojem će biti objavljeni radovi s ovogodišnjeg znanstvenog skupa „Mučeništvo i mučenički tragovi kroz hrvatsku prošlost", održanog u Zagrebu 13. ožujka.

Na kraju su članovi Komisije po zaduženjima (arhivi, praćenje literature, portal Hrvatskog martirologija …) iznijeli svoja kratka izvješća.

U poslijepodnevnim satima, također u prostorijama Hrvatske biskupske konferencije i pod predsjedanjem biskupa Bogovića, održana je druga sjednica biskupijskih povjerenika za hrvatski martirologij. Na početku biskup Bogović je pozdravio povjerenike, a potom su povjerenici podnijeli izvješća o tome što je učinjeno u njihovoj biskupiji po pitanju prikupljanja i unošenja u žrtvoslov podataka o žrtvama Drugog svjetskog rata i poraća. Primjećuje se napredak u radu sa žrtvoslovom. Nažalost, prisutni su i neki problemi, kao npr. nedostatak župnih matica, nedovoljna zainteresiranost svećenika za projekt popisivanja žrtava, duplikati u žrtvoslovu itd. Na sjednici je zaključeno kako je potrebno na tome području više i kontinuirano raditi. Toni Rodinis i tajnica Komisije za hrvatski martirologij Marija Žebec odgovorili su na pitanja tehničke naravi. Biskup Bogović se zahvalio povjerenicima na onome što je do sada učinjeno te pozvao na daljnju suradnju.

IKA
Brojač posjete:
43855
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016