ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Dobročinitelji
Biskup Bogović u Slunju proslavio 25.godišnjicu svećeničkog ređenja i 15.godišnjicu biskupstva
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
U nedjelju, 6. srpnja o.g. u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Slunju biskup gospićko-senjski mons. dr.Mile Bogović, proslavio je 25. godišnjicu svećeničkog ređenja i 15.godišnjicu biskupstva .
Misi je prisustvovalo mnoštvo slunjskih župljana, veliki broj svećenika Gospićko-senjske biskupije, veći broj časnih sestara, te bogoslova i sjemeništaraca. Misu je predvodio slavljeljenik i sam je propovijedao.

Na početku mise domaći župnik mons. Mile Pecić pozdravio je slavljenika i predstavio djecu koja su recitirala prigodnu recitaciju i predala buket cvijeća. U ime Župnog pastoraalnog vijeća čestitku je izrekla Sanja Holjevac.

U homiliji je biskup govorio o svom zvanju i nastojanju da slijedi put kojeg je iz dana u dan više upoznavao, a na tom putu pomagale su mu mnoge osobe. Osnovno vjerničko znanje stekao je u svojoj obitelji a uzor pobožnosti uvijek mu je bila njegova majka. Ona s molitvom započimala i završavala svoj Dan s molitvom je živjela svjedočeći da je već ovdje na zemlji u zajedništvu s Bogom i svecima. Pomagali su mu mnogi u sjemeništu i školama ali i kolege svećenici među kojima najviše biskup ističe nedavno preminulog kolegu, mještanina vlč. Peru Boguta. Nadalje biskup je istaknuo da Bog bira za svoje suradnike ne samo one osobito dobre i svete. On bila griješnike i slabe kao što je izabrao i Petra koji se nije pokazao s velikim krepostima. Imao je i loših ponašanja. Prizna svojih slavosti je velika stvar pred Bogom i ljudima. I ja ih priznajem zaključio je biskup, ali priznam i to da je Bog i preko mene učinio puno dobra stoga sam mu dužanstalno zahvaljivati.

Na kraju mise kratki životopis Slavaljenika - biskupa Bogovića iznio je generalni vikar mons. Tomislav Šporčić. To je bio kratki presjek životnih točaka u vezi školovanja, studija, postizanje akademskih gradusa, svećeničkog ređenja te mnogovrsnih službi u pastoralu, u profesorskoj službi te kao suradnika nadbiskupa Burića, Tamaruta te konačno imenovanjem biskupom gospićko-senjskim, raznih zaduženja u Hrv. Biskupskoj konferenciji. Kruna svih službi i uspjeha je svakako crkva hrvatskih mučenika na Udbini kojoj je on idejni začetnik, ali i ostvaritelj te ideje. No, on uvijek ostaje bizak kao vjernicima - laicima tako na poseban način svećenicima. Blizak je onom načelu Sv. Augustina: S vama - vjernicima sam vjernik a za vas sam biskup, s vama svećenicima sam svećenik a za vas sam biskup.

Nakon sv. Mise u velikoj župnoj dvorani bio jedomijenak za mnštvu gostiju među kojima su bili svećenici, redovnici i časne sestre, rodbina i prijatelji te veliki broj pjevača Slunjskoga KUD-a. Na domijanaku se kratko pridružio i nadbiskup zadarski - predsjednik HBK-e mons. dr. Želimir Puljić. On ovih dana sa svojim svećenicima u Pastoralnom centru na Mukinjama obavlja duhovne vježbe.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Nakon sv. Mise u velikoj župnoj dvorani bio je i svečani domijenak.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Na čitavoj svečanosti sudjelovao je KUD Slunj kojeg su članovi uglavnom mladi.
Brojač posjete:
43867
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016